400 évvel halála után megfejtették a francia grófnő mosolyának titkát

2023.01.26. · tudomány

Több mint négyszáz évvel halála után fejtették meg a tudósok Anne d’Alegre francia grófnő mosolyának titkát. A Journal of Archaeological Science: Reports című folyóiratban a héten közzétett tanulmány szerint a nő aranyfonalakkal tartotta helyükön a fogait.

Az 1619-ben elhalálozott Anne d’Alegre holttestét 1988-ban találták meg Északnyugat-Franciaországban, Chateau de Laval környékén egy régészeti ásatáson. Az ólomkoporsóban, bebalzsamozva eltemetett grófnő csontváza és fogai különösen jó állapotban maradtak fenn. Akkoriban a régészek nem figyeltek fel a különleges fogászati beavatkozásra, de nem is voltak eszközeik a csontváz alaposabb vizsgálatára.

35 évvel egy kutatócsoport egy röntgenfelvételekből háromdimenziós képeket készítő technológiával vizsgálta át a csontvázat, ami kimutatta, hogy a grófnő egy olyan fogágybetegségben szenvedett, amely kilazította a fogait, és ennek kezelésére több fogát is aranyfonallal fogták össze vagy erősítették meg. Emellett az egyik fogát elefántcsontból pótolták ki.

Rozenn Colleter francia régész szerint az aranyozott fogászati kezelés csak rontott a grófnő helyzetén, mivel ezeket az aranyfonalakat az évek során többször is szorosabbra kellett volna húzni, és csak tovább lazította a fogakat.

D’Alegre számára egyébként a beavatkozás eléggé fájdalmas lehetett, de akkoriban az arisztokrata nőkön nagy volt a társadalmi nyomás, külsejük összekapcsolódott a társadalomban elfoglalt rangjukkal és értékükkel, így nem csupán egészségügyi okokból bólintott rá az aranyfonalas megoldásra. A kétszer megözvegyült, nagyon is társaságkedvelő és nem túlzottan jóhírű D’Alegre számára különösen fontos lehetett a szép mosoly – tette hozzá Colleter.

photo_camera Forrás: Institut national de recherches archéologiques préventives

A hugenotta, vagyis protestáns Anna d’Alegre 21 évesen már megözvegyült és egy fiúnak adott életet, Guy XX de Lavalnak. Amikor Franciaországban kitört az újabb vallásháború, a család vagyonát lefoglalta a király és bujkálniuk kellett a katolikus erők elől. Fia később áttért a katolikus vallásra és Magyarországra ment harcolni, ahol húsz évesen életét vesztette. A grófnő még egyszer újraházasodott, majd 54 évesen egy betegségben életét vesztette.