Vibráló tabletta lehet az orvosság a krónikus székrekedésre

2023.02.09. · majom

Hatóanyagmentes pirulát fejlesztettek Amerikában, ami alternatív kezelési lehetőséget jelent a krónikus székrekedés miatt szenvedőknek, írja a CNN. A méretében és megjelenésében a hagyományos tablettákra hasonlító vibráló kapszula ahelyett, hogy lenyelés után hatóanyagokat szabadítana fel, rezgéssel stimulálja a vastagbelet és enyhíti a székrekedés kellemetlen tüneteit.

A Vibrant nevű kapszulát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) még 2022 augusztusában engedélyezte, viszont csak mostanra vált elérhetővé az Egyesült Államokban. Alkalmazása nagyjából megegyezik a hagyományosan használt gyógyszerekével: a tablettát este kell bevenni, majd kb. 14 óra múlva, amikor eléri a vastagbelet, kifejti a hatását.

Ezt viszont nem hatóanyagokkal teszi, hanem rezgések segítségével, amik stimulálják a bélben található mechanoszenzoros idegsejteket. Ezek a sejtek felelősek a bélmozgások beindításáért, a vibráció hatására pedig megindul a vastagbél perisztaltikája. A hullámzó mozgás a bélfalat körbeölelő simaizmokban segíti a táplálék maradékainak továbbítását.

A kapszulákat lenyelés előtt aktiválni kell, ezzel megkezdődnek a működés két- és hatórás ciklusai: a tabletta két órán át 3 másodperces rezgéseket végez, majd nagyjából 6 órán keresztül inaktív marad. Ezt követően viszont automatikusan újra aktív lesz és újra elkezd rezegni.

A vibráló kapszulákat lenyelés előtt aktiválni kell, majd kb. 14 órát kell várni mire elérik a vastagbelet és elkezdik kifejteni a hatásukat.
photo_camera A vibráló kapszulákat lenyelés előtt aktiválni kell, majd kb. 14 órát kell várni mire elérik a vastagbelet és elkezdik kifejteni a hatásukat. Fotó: Vibrant Gastro

Ahogy végighalad a teljes bélrendszeren, a pirula salakanyagokkal együtt távozik és végül a csatornában köt ki. Itt nem újrahasznosítható hulladék keletkezik belőle.

Mégis, hiába okos megoldás a Vibrant, valójában ugyanúgy fenntartó kezelésnek számít, mint bármely más szer, amelyet általában a székrekedés tüneteinek enyhítésére használnak. Tehát nem szünteti meg a kiváltó okokat és tartós gyógyulást sem garantál. Ugyanakkor kevesebb mellékhatással kell számolni az alkalmazása során, mint a hashajtók esetében, amik esetenként hasmenést okozhatnak.

A CNN-nek nyilatkozó Dr. Eamonn Quigley, a Houston Methodist Kórház gasztroenterológusa páciensei beszámolói alapján úgy véli, hogy a pirula kb. ugyanolyan hatékonysággal dolgozik, mint a hatóanyagot tartalmazó készítmények. A krónikus székrekedés az USA-ban a lakosság 10-20 százalékát érinti, egy részük számára pedig a vényköteles vagy vény nélkül kapható hashajtók mellékhatásai is elviselhetetlenek. Számukra hozhat enyhülést a vibráló pirula.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás