Lecserélnék a klasszikus fehér kenyér meghatározó alapanyagát a britek

2023.02.13. · tudomány

A felmérések szerint a brit lakosság mintegy 96 százaléka kenyérevő, akiknek 90 százaléka a klasszikus szeletelt fehér kenyeret preferálja. Őket kell meggyőznie a Readingi Egyetem élelmiszeripari és mezőgazdasági mérnököket, dietetikusokat, valamint gazdálkodókat és kereskedőket is tömörítő kutató csapatának, hogy a fenntarthatóság és a karbonsemlegesség jegyében itt az ideje változtatni a tömegeket etető napi betevő évtizedek óta változatlan összetevőin – írja a Popular Science.

A karbonlábnyom, vagyis az előállítás teljes folyamata során kibocsátott szén-dioxid mennyiségének csökkentése mellett a recept átírásának másik érve, hogy a felmérések szerint az Egyesült Királyság lakossága súlyosan rosthiányos étrenden él. Az emésztőrendszer karbantartásán túl egy sor más területen az egészség zálogának tartott élelmi rost ajánlott napi 30 grammos mennyiségét a polgárok alig 10 százaléka viszi be a szervezetébe. Ezt orvosolná, ha bab kerülne a kenyérbe, állítják a reformerek, akik az eddig egész másfajta gasztronómiai felhasználásra lóbabot (Vicia faba) ajánlják kenyéralapanyagnak.

A kutatók nem csak az Egyesült Királyságban forgalmazott fehér kenyerek 1-3 százalék adó szójalisztet váltanák ki, amivel kalkulációjuk szerint 11 százalékkal csökkentenék a pékáru előállításának széndioxid-kibocsátását, de népegészségügyi szempontok mentén a felhasznált búzaliszt 25 százalékát is lóbabból készült őrleményre cserélnék.

Hagyományos szeletelt brit fehér kenyér
photo_camera Hagyományos szeletelt brit fehér kenyér Fotó: Wikipédia

Az eddig kísérleti eredményei szerint a lóbab lisztjével sütött pékáru ugyan egy árnyalattal talán sötétebb a megszokottnál, de íze és állaga semmiben sem tér el a kereskedelmi forgalomban kapható változatoknál. A brit kenyér reformján dolgozó kutatócsoport mindenesetre nemrégiben 2 millió fontos kormányzati támogatást kapott, így a fogyasztói csoportok tesztelése után állítólag rövidesen indulhatnak a gyártási kísérletek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás