Csodálatosan szinkronizálja az emberek agyát, ha együtt dolgoznak ugyanazon a feladaton

2023.02.20. · tudomány

A japán Keio Egyetem kutatói meglepő jelenséget tapasztaltak, amikor az önálló, illetve a közösen végzett munka hatásait vizsgálták – írja a Science Alert.

A kutatók 39 önkéntes párt kértek meg arra, hogy egy érintőképernyőn keresztül közösen tervezzék meg egy szoba belső terét, amíg az mindkettőjüknek elnyeri tetszését, eközben figyelték a párok szemkontaktusait és agyi aktivitásukat is vizsgálták a funkcionális infravörös spektroszkópia (NIRS, fNIR) módszerét használva. A résztvevők reakcióinak tanulmányozásához a kutatók speciális feldolgozási és modellezési technikákat fejlesztettek ki, amelyek képesek felismerni a társas interakciókat (a szemkontaktust), és azokat az agyi aktivitás bizonyos pillanataihoz és régióihoz rendelni.

A Neurophotonics folyóiratban megjelent tanulmányban ismertetett eredményeik minden várakozásukat felülmúlták. Kiderült, hogy a közös munka alatt a két személy agyának ugyanazon neuronpopulációi aktiválódtak, mint a másiké, méghozzá egyidőben és egyszerre, mintha a két agy egyetlen rendszerként működne együtt.

A közös (a) és az önálló (b) munka, valamint a mért aktivitások (c)
photo_camera A közös (a) és az önálló (b) munka, valamint a mért aktivitások (c) Fotó: Minagawa et al

Az agyak közötti szinkronizációk akkor bizonyultak a legerősebbnek, amikor az egyik személy felemelte a tekintetét, hogy a másikra nézzen, ami a kutatók szerint arra utal, hogy az agyi régiók egymásra hangolásában fontos szerepe van a társas interakcióknak.

A kutatók a jövőben a szemkontaktuson túl a bonyolultabb szociális interakciók mérési módszereit is ki szeretnék dolgozni, azért, hogy bizonyítani lehessen, hogy az efféle szinkronizációknak miféle szerepe is van az emberek közötti együttműködésekben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás