A házimunkák 39 százalékát kiválthatják a robotok tíz éven belül AI-szakértők szerint

2023.02.23. · gazdaság

Az Oxfordi Egyetem és a tokiói Ocsanomizu Egyetem kutatói a mesterséges intelligencia (AI) területének 65 szakértőjét kérték meg arra, hogy jósolják meg, milyen mértékű lehet a háztartási feladatok automatizálódása a következő tíz évben.

A PLOS One folyóiratban megjelent felmérés szerint az élelmiszervásárlási szokásokban lesz a legnagyobb változás (60 százalékos automatizációval), míg a családi gondozás területe marad leginkább változatlan. Érdekesség, hogy a 29 brit szakértő közül a férfiak általában optimistább jóslatokat tettek a házimunkák automatizálásáról, mint női társaik, Japánban viszont fordított volt a helyzet.

Az olyan házimunkák, mint a főzés, takarítás vagy bevásárlás körében a feladatok 44 százaléka lesz automatizálható a szakértők szerint, míg az otthoni felügyelettel kapcsolatos feladatoknál, így a gyereknevelésnél vagy az idős családtagok gondozásánál csak 28 százalékos ez az arány.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy a korábbi előrejelzések tapasztalata szerint a szakértők néha túlzottan optimisták az automatizálás terén, elég csak a taxisok és sofőrök munkáját veszélyeztető önvezető autók helyzetére gondolni.

A BBC egy 1966-os tévéműsort idézett fel, amelyben szintén a következő tíz évre jósolták azt, hogy a robotok átveszik a házimunka terhét az emberektől.

link Forrás

Korábbi tanulmányok szerint Nagy-Britanniában a 15 és 64 év közöttiek a tanulással és munkával töltött idejük közel felét fizetetlen háztartási munkával (pl. főzéssel, takarítással, neveléssel, gondozással) töltik, így a friss kutatás eredménye arra utal, hogy a közeljövőben akár számottevő mértékben megnőhet az emberek szabadideje a feladatok automatizálódásával.

Az ezzel párhuzamos digitalizáció azonban képes felborítani a munka-házimunka-szabadidő egyensúlyát, ahogy ez a pandémia során is kiderült. Ráadásul ez a nemi egyenlőtlenségek helyzetén sem segít, ugyanis a távoktatásban nagy arányban a nők maradtak otthon gyerekeikkel, így gyakorlatilag fizetetlen tanársegédként és IT-sként is helyt kellett állniuk – írja a tanulmány.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás