Kétezer éves, szarvasagancsból készült hangszerre bukkantak Vietnámban

2023.02.23. · tudomány

Kutatók egy ősi, szarvasagancsból készült húros hangszer maradványaira bukkantak Vietnám déli részén. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársai szerint a lelet legalább 2000 éves, és a Mekong folyó mentén élt Óc Eo kultúra előtti időkből származhat.

A most talált zenei eszköz betöltheti a régió legkorábbi ismert hangszerei (kőből készült ütőhangszerek) és a modernebb hangszerek közötti űrt. A kutatók szerint 35 centiméter hosszú lehetett, az egyik végén egy lyukkal (ahová valószínűleg egy, a hangolást segítő alkatrészt csatlakoztattak), de volt egy hídszerű része is, ahol a húrok foglaltak helyet.

Az elkészítéséhez felhasznált agancs forrása valószínűleg a Délkelet-Ázsia szárazföldi területein őshonos indiai disznószarvasok közé tartozó Sambar szarvas lehetett.

photo_camera Forrás: Campos et al., 2023

Az egyetem munkatársai egy vietnami múzeummal közösen több mint 600 csontleletet elemzett, majd arra jutottak, hogy sem méretében, sem alakjában nem találtak hasonló maradványt, így a hangszeren kívül nincs más magyarázat a lelet funkciójára.

Az egyelőre nem világos, hogy a hangszeren hogyan játszhattak, illetve hogy milyen lehetett a hangja, de a kutatók szerint hasonló lehetett a ma is használt tradicionális vietnami hangszerekhez, mint amilyen a k'ni.

link Forrás

„A k'ni egy egyhúros vonós hangszer, amelyet egyedülálló módon szájjal irányítanak, és amely rezonátorként is működik. Hangok és hangszínek széles skáláját képes megszólaltatni, a zongorán is hallható kromatikus skálánál sokkal többet” – mondta a kutatást vezető Fredeliza Campos.

A lelőhelyen egyébként három egyforma bronzharangot is találtak, amiket a kutatók feltételezései szerint temetéseken használhattak. „Egyértelműen megállapítható, hogy a zene fontos szerepet játszott a régió korai kultúráiban” – mondta Campos.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás