A paleolit és a ketogén diéta az embernek és a bolygónak is rosszat tesz

2023.03.03. · tudomány

A szén-dioxid-kibocsátás korunk egyik legnagyobb kihívása, ezért Diego Rose, a Tulane Egyetem dietetikaprofesszora úgy döntött, hogy kollégáival együtt megvizsgál néhány népszerű diétát, és összeveti, hogy mekkora károsanyag-kibocsátással járnak. Bár azt eddig is sejteni lehetett, hogy a növényi alapú táplálkozás jobbat tesz a Földnek, Rose szerint eddig még nem született olyan kutatás, ami a veganizmust, a vegetarianizmust, a paleolit és a ketogén diétát ilyen szempontból hasonlította volna össze. Az összevetésben a peszkateriánus és a hétköznapi étrend is szerepelt.

Az összevetéshez azt vizsgálták, hogy az adott diétában 1000 elfogyasztott kalóriára mekkora szén-dioxid-kibocsátás jut. A legnagyobb lábnyoma ezek szerint a ketogén diétának van, itt csaknem 3 kilogram kibocsátással számolnak, ezt követi a paleolit 2,6 kilogrammal. A mindenevők a lista közepén állnak, a vegyes étrend 2,2 kilós kibocsátással jár. A vegánok karbonlábnyoma a legkisebb, itt 1000 kalóriára 0,7 kilogramm kibocsátás jutott.

Sok kicsi sokra megy

A kutatók szerint ez azt is jelenti, hogy ha a mindenevők harmada vegetariánus étrendre térne át, csaknem 550 millió kilométernyi autóútnak megfelelő karbonkibocsátást lehetne megspórolni.

Rose szerint ráadásul még úgy is javítható a diéta élettani minősége és csökkenthető a karbonlábnyoma, ha az ember nem tesz hasonlóan radikális változtatásokat, csak például megnöveli a hüvelyesek, és csökkenti a vörös húsok arányát az étkezésében.

A tanulmányhoz Rose és társai 16 ezer ember étkezési adatait hasonlította össze, amelyeket az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) bocsátott a rendelkezésükre, azt, hogy az adott diéta mennyire egészséges, az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériumának iránymutatása (Healthy Food Index, HEI) határozták meg. Ezen a listán a peszkateriánus étrend nyert, ezt követte a vegetarianizmus és a veganizmus, a legegészségtelenebbnek a ketogén és a paleolit diéta bizonyult.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás