Jön a Figure 01, az eddigi legígéretesebb humanoid robot

2023.03.03. · TECH

A robotszakma krémjét toborozta össze Brett Adcock alapító ahhoz a 2022-ben alapított startuphoz, a Figure-hoz, amelyik egy humanoid robot megépítését és piacra dobását tervezi, méghozzá nem is a túl távoli jövőben. A Figure 01 prototípusa már elkészült, a következő verzió Adcock reményei szerint már idén nyáron megjelenhet, de a tömegtermelés azért még arrébb van. A céghez a Google-től, a Teslától és a Boston Dynamicstól is érkeztek szakértők, akik eddigi karrierjük során körülbelül egy tucatnyi működő humanoid robotott építettek eddig.

A Figure viszont kifejezetten ezt tűzte ki maga elé, a Figure-t kifejezetten ipari, később otthoni felhasználásra tervezték, emiatt is ragaszkodtak a humanoid formához, így az emberek számára optimalizált környezetben is bevethetőek lesznek majd a robotok. Mindenre azért nem lesznek képesek, sőt, jóval kevesebbet tudnak majd, mint egy valódi ember, de ezt a tervek szerint a sokoldalúságukkal pótolják majd.

link Forrás

Adcock szerint éppen erre szolgál a humanoid forma: ha egyes specializált felhasználási területekre próbálták volna optimalizálni a terveket, bizonyára akadt volna alkalmasabb is. A robot a tervek szerint 160 centi magas lesz, 60 kilót nyom, húsz kilót bír el, és egy töltéssel 5 órán keresztül képes üzemelni. Jerry Pratt, a fejlesztés vezető mérnöke szerint a mostani tervek alapján nagyjából 50-60 százalékát tudja majd annak, amit egy átlagos ember, ide értve a sebességet, a hajlékonyságot és a többi hasonló tulajdonságot is.

A gyártósortól a Marsig

Adcock szerint első lépésben raktárakban és gyártósoroknál lesznek bevethetőek a robotok, de ehhez a startupnak még számos technikai és pénzügyi akadályt kell leküzdenie. A cél az, hogy minél szélesebb körben használatba lehessen venni őket, így például később lehetnek akár beteggondozók is, de akár idegen bolygókon is munkába lehet őket állítani, ahol az emberek számára túl mostohák lennének a körülmények.

photo_camera Ez még csak terv, de ha minden jól megy, így fog kinézni a Figure 01 Fotó: Figure

Ez jelenleg még arrébb van: a cég nagy célokat tűzött ki maga elé a fejlesztés összes területén, de magát a robotot, hiába épült már meg a prototípus, még be sem mutatták a nagyközönségnek, csak animációk készültek róla. Pratt szerint a technika jelenlegi állása szerint még a fejlesztések után sem várható, hogy a Figure bármilyen téren felvehetné a versenyt egy hús-vér emberrel, a legtöbb, amit a cég kitűzhet maga elé célul, az az, hogy a robot a lehető legjobban közelítsen egy ember teljesítményéhez.

Ezen az úton elég sok buktató van: a cég a mestertervében is hangsúlyozza, hogy a fejlesztésnek rengeteg akadálya van, és nagyon kevés az esély a sikerre, de Adcock optimista: szerinte nem az a kérdés, hogy lesznek-e humanoid robotok, hanem az, hogy mikor és hogy fognak kinézni, jelenleg pedig a Figure áll a legközelebb ahhoz, hogy ezt kiderítse.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás