Pasaréti telekbiznisszel orvosolná a pénzhiányt az Agrár- és Élettudományi Egyetem

2023.03.03. · gazdaság

Bajban van a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), ami a két évvel ezelőtti összevonásokkal az ország legnagyobb felsőoktatási intézményévé vált.

Legalábbis erről tanúskodik az a Qubithez eljutott rektori utasítás, amely szerint ha a létszámleépítés nem történne meg, „az egyetem működése kerülne veszélybe”. Az intézkedés minden campust érint, de sehol sem haladja meg a 10 százalékos mértéket, ezért nem számít csoportosnak. A munkáltató által kezdeményezett, de közös megegyezésen alapuló felmondásokat március 9-ig kell rendezni. A rektori utasítás a pandémiára, az orosz-ukrán konfliktusra és az energiaárak drasztikus emelkedésére hivatkozik, amelyek folyományaként az intézménynek idén több milliárd forinttal többet kell fizetnie az áramért, mint tavaly.

A 2021. február 1-től alapítványi formában működő, a felsőoktatási törvény 2020-as módosításával a Kaposvári Egyetemet, az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert karát, valamint a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karát is magába olvasztó gigaintézmény már 2022 második felében csökkentette a dologi kiadásokat – épületeket zárt be, alacsonyabbra vette a hőfokot –, de, mint az a rektori utasításban olvasható, ez nem volt elég a pénzügyi egyensúly fenntartásához.

photo_camera Fotó: Qubit
photo_camera Fotó: Qubit

Budai telkek

A MATE alapítását lehetővé tevő jogszabály komoly ingatlanvagyonnal stafírozta ki az intézményt. A Qubit korábban megírta, hogy az egykori Kertészeti Egyetem Villányi úti bázisának hasznosítása, a jelenleg Budai Campus néven jegyzett terület részbeni vagy teljes értékesítése már az eredeti tervekben is szerepelt. Információink szerint a Gellért-hegy déli lábánál található 8,5 hektáros, a Budai Arborétumot is magában foglaló ingatlan „kiürítése” 2025-re halasztódott, az értékesítés előkészítése pedig 2027 előtt nem kezdődhet meg.

A MATE azonban 2021-ben ingyen megkapta a budapesti 12184-es helyrajzi számú, a II. kerületi Hermann Ottó út 15. szám alatt található „kivett kutatóintézet” 31 800 négyzetméteres épületkomplexumát, valamint a hozzá tartozó értékes pasaréti telket. Jelenleg itt működik a Magyar Tudományos Akadémia kötelekéből az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá szervezett két kutatóhely is: az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete (TAKI), valamint a Növényvédelmi Intézete (NÖVI) is.

A Qubit információi szerint tavaly a MATE rektora mint a telek tulajdonosa ultimátumot adott az ELKH-nak: vagy fizetnek 2021 januárjától visszamenőlegesen havonta megközelítőleg 20 millió forintos bérleti díjat, vagy elköltöznek, illetve az is felmerült, hogy önálló kutatóhelyi státuszukat feladva integrálódnak a gigaegyetembe.

A II. kerületi MATE-telek az ELKH-hoz tartozó kutatóintézetekkel
photo_camera A II. kerületi MATE-telek az ELKH-hoz tartozó kutatóintézetekkel Fotó: GoogleMaps

Sürgős tárgyalások

A Qubitnek név nélkül nyilatkozó érintettek szerint a PhD fokozattal rendelkező kutatókat „most azzal győzködik, hogy anyagilag jobban járnak a MATE-n, ráadásul 2025-27-ig még Budapesten maradhatnak a Budai Campuson, és még egy rakás PhD-hallgatót is kaphatnak, így próbálva elősegíteni a zsarolásnál egy fokkal jobban hangzó és a 2020-as törvény által mindig is lehetővé tett kiválást”.

Információink szerint intenzív tárgyalások kezdődtek a Nemzeti Vagyonkezelő bevonásával, amely állítólag elismerte, hogy a MATE alapításakor történt állami vagyonátruházás során nem figyelt oda, hogy a Herman Ottó úti ingatlanon más intézetek vannak, és hogy az egész komplexum egyetlen helyrajzi számon szerepel az ingatlan-nyilvántartásban.

A MATE a cikk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás