Szenzációs felvételek egy rivális delfinfaj elárvult borját terelgető nőstény orkáról

2023.03.06. · tudomány

A tengerbiológia történetében páratlan esetet mutat be az a Canadian Journal of Zoology folyóiratban megjelent tanulmány, amelyet a Live Science ismertet.

Az izlandi Náttúrustofa Vesturlands kutatóközpont munkatársai még 2021-ben dokumentálták az egyik megfigyelő útjukon, hogy egy korábbról már ismert,
Sædís néven lajstromozott nőstény kardszárnyú delfinnek (Orcinus orca) szokatlan külsejű utódja született. Tüzetesebb szemrevételezése után azonban kiderült, hogy azért hiányoznak a fajra jellemző azonosítójegyek a borjúról, mert az orka tehén mellett úszó borjú a hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin (Globicephala melas) faj pár hónapos példánya.

A nőstény kardszárnyú és hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinborjú Izland partjainál 2021-ben
photo_camera A nőstény kardszárnyú és hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinborjú Izland partjainál 2021-ben Fotó: Orca Guardians Iceland

A kutatóknak mindössze 21 perce volt megfigyelni és dokumentálni a tehén és a borjú viselkedését, amely gondoskodónak tűnt. Marie-Thérèse Mrusczok orkakutató a Live Science-nek elmondta, hogy a kardszárnyú nőstény egyértelműen védelmező magatartást mutatott. Amikor 2022-ben újra sikerült megfigyelni Sædíst, akkor a hosszúszárnyú gömbölyűfejű borjú már nem volt vele.

A kutatók kétféle magyarázatot adtak a rejtélyes esetre. Mivel az orkának korábban már hosszú évek óta sem született utódja, örökbe fogadhatta egy méretben és viselkedésben hasonló faj elárvult borját. Annak ellenére, hogy az Izland partjainál a két delfinfaj gyakran nyílt konfliktusba keveredve rendszeresen megküzd egymással a vadászterületekért. Az emberi szemszögből jóval negatívabb forgatókönyvet felvázoló értelmezés szerint Sædís valamilyen még ismeretlen módszerrel elcsalta anyjától és fajtársaitól a borjút. A gyerekrablás pedig különös módon nem váltott át azonnal könnyű táplálékszerzésbe.

A páratlan viselkedést eddig nem sikerült a kutatóknak megmagyarázni, a Live Science-nek nyilatkozó független kutató szerint azonban több, mint valószínű, hogy nem fajközi adoptálásról, hanem a delfinekre jellemző kíváncsiság megtévesztő példájáról van szó.

Az alábbi videóban látható a kutatás mozgóképes összefoglalója:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás