A reddmatter lehet az első szupravezető, aminek nincs szüksége a légköri nyomás többmilliószorosára a veszteségmentes működéshez

2023.03.09. · TECH

A legtöbb szupravezető anyag működéséhez a légköri nyomás többmilliószorosára van szükség, de a New York-i Rochester Egyetem kutatói most, 2020-as sikertelen kísérletük után mos újabb alternatívával álltak elő, írja a Science Alert. A reddmatter szobahőmérsékleten és a légköri nyomás 10 ezerszeresén képes arra, amivel teljesen felforgathatná az elektromos vezetők piacát: veszteség nélkül továbbítja az áramot.

A Nature folyóiratban március 8-án tették közzé azt a tanulmányt, ami az amerikai kutatócsoport friss eredményeiről számol be. Ezek alapján lehetséges egy, az eddig ismert szupravezetőknél jóval kisebb nyomáson is létrehozni ilyen anyagot. A tudományos közélet viszont egyelőre elég szkeptikus, egyrészt a szupravezetés képessége nagyon nehezen érhető el, másrészt a Rochester Egyetem kutatócsoportjának pár évvel ezelőtti hasonló bejelentését végül vissza kellett vonni, mivel a kísérleti eredmények nem voltak megismételhetők.

link Forrás

A reddmatter névre keresztelt anyagnak (nevét az elszíneződéséről kapta) a légköri nyomás tízezerszeresére (a szabványos légköri nyomás értéke 101325 pascal) van szüksége ahhoz, hogy szupravezetési képességei létrejöjjenek, viszont ahhoz nem kell extrém alacsony hőmérsékletet beállítani. Szobahőmérsékleten (kb. 21 Celsius-fokon) válhat veszteségmentessé az áramszállítás az anyag segítségével, ami egy kamrában 99 százaléknyi hidrogén és 1 százalék nitrogén jelenlétében hevített majd sűrített lutécium.

Először a ritkaföldfémet a gázkeverékkel 200 Celsius-fokra melegítették, majd pár nap után egy kékes színű elegyet kaptak, amit egy kamrában extrém magas nyomásnak tettek ki. Az anyag ekkor nyerte el rózsaszínes megjelenését, mérésekkel pedig igazolták, hogy 10 ezer atmoszférának megfelelő nyomáson szupravezető képességekkel rendelkezik. A nyomás további fokozásával színe vörösessé vált, az anyag pedig fémes szerkezetű lett.

Lutécium-hidrid minta
photo_camera Lutécium-hidrid minta Fotó: J. Adam Fenster/J. Adam Fenster / University of

A szupravezetők olyan anyagok, amelyek veszteség nélkül képesek továbbítani az egyenáramot, vagyis például olyan vezetékek készíthetők belőlük, amik nem melegednek a használat során. Technológiai szempontból óriási előrelépés lenne, ha ilyen anyagokat minél könnyebb lenne előállítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás