Magyar építésű nanoműholddal sikerült meghatározni az eddig észlelt legfényesebb gamma-felvillanás csúcsértékét

2023.03.29. · tudomány

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében (CSFK CSI) épített, magyar-japán-szlovák-cseh együttműködésben fejlesztett, mindössze 10 centiméteres GRBAlpha kisműholddal a kutatóknak sikerült pontosan meghatározniuk a 2022. október 9-én megfigyelt GRB 221009A jelű gamma-felvillanás csúcsértékét.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szerdai közleménye szerint az „emberiség történetében észlelt legerősebb” gamma-felvillanást számos nagy műszer, többek között a NASA által üzemeltetett Fermi-műhold (Fermi Gamma-Ray Observatory) is megfigyelte, „csúcsértékét azonban ezek a nagyobb műszerek az érzékelőik túltelítettsége miatt nem tudták pontosan meghatározni”. A mérési eredményeket az Astronomy and Astrophysics folyóirat elfogadta közlésre.

A 2022-es gamma-felvillanást megörökítő a küldetést a brnói Masaryk Egyetemmel, illetve a Kassai Műszaki Egyetemmel közösen valósítják meg a magyar csillagászok. Pál András, a CSFK CSI kutatási tanácsadója, a GRBAlpha műhold detektorrendszerének vezető fejlesztője szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy a legkisebb műholdas műszerek amellett, hogy rendkívül hatékonyan hozzá tudnak járulni a tudományos projektek eredményeihez, fontos kiegészítői lehetnek a nagyműholdas misszióknak.

A GRPAlpha nanoműhold fantáziarajza
photo_camera A GRPAlpha nanoműhold fantáziarajza Illusztráció: Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás