Elképesztő animáció az univerzumot átjáró gammasugárzásról

2023.03.20. · tudomány

Az amerikai űrhivatal, a NASA Fermi gammasugármegfigyelő műholdja 15 éve pásztázza az égboltot, hogy a nagy látómezejű távcső (LAT) és a gammakitörés monitor (GBM) segítségével a legnagyobb energiatartományokban térképezze fel az univerzumot.

A NASA a napokban publikálta azokat az álló- és mozgóképeket, amelyek a 2022 februárja és 2023 februárja közötti időszak megfigyelései alapján készültek.

Az alábbi animáció a lila körökkel ábrázolt 1525 forrás fluktuáló gammasugárzását mutatja be, minden egyes képkocka három napnyi megfigyelést reprezentál. Minél nagyobb a kör, annál fényesebb a gamma-sugárzás. A csillagászok az érthetőség kedvéért a Nap égbolton látszólag megtett útját is jelezték, biztos, ami biztos sárgával.

A gammasugárzás magentával jelzett forrásai, és a sárga Nap égbolton bejárt egy éves útja
photo_camera A gammasugárzás magentával jelzett forrásai, és a sárga Nap égbolton bejárt egy éves útja Gif: NASA’s Marshall Space Flight Center/Daniel Kocevski

A NASA kutatói szerint a fent látható gammasugárzás-források több, mint 90 százaléka a blazarnak nevezett galaxtípus, amelyek aktivitását egytől egyig egy-egy szupermasszív fekete lyuk táplálja. A fennmaradók a pulzároknak is nevezett neutroncsillagok, a szupernóva-robbanásokból visszamaradt anyagmaradványok, valamint olyan kettős rendszerek, mint a kettős neutroncsillagok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás