A dél-amerikai nutriák inváziója árvizekkel fenyegeti Kaliforniát

2023.04.17. · tudomány

Szó szerint az alapjaiban áshatja alá a kaliforniai árvízvédelmet, amennyiben nem sikerül megfékezni az idegenhonos nutriák elszaporodását az állam területén. Legalábbis ezt állítják azok a New Scientist cikkében idézett szakértők, akik szerint a hódpatkány vagy mocsári hód (Myocastor coypus) néven ismert, a Baktértőtől délre őshonos rágcsálók jelentősen veszélyeztetik az öregedő gátak és töltések épségét szerte Kaliforniában.

A szőrméje miatt a 19. század végétől az Egyesült Államokban is tenyésztett faj kivadult populáció, amellett, hogy felszaporodásukkal felborítják a vizes élőhelyek ökológiai egyensúlyát, azért növelik az árvízkockázatot, mert tágas üregeiket és az azokat egymással összekötő járatrendszereket a gátakban és töltésekben alakítják ki.

A nutriaként ismert dél-amerikai hódpatkány
photo_camera A nutriaként ismert dél-amerikai hódpatkány Fotó: Wikipédia

Az állam árvízvédelmi rendszerét a klímaváltozással egyre intenzívebbé váló esőzések és az extrém hőhullámokkal járó szárazságok sem kímélték, az állapotokon pedig tovább rontott az utóbbi évtizedek drasztikus talajvíz kivétele miatti általános talajsüllyedés.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a több milliósra becsült kaliforniai nutria-állomány károkozása azonban olyan mértékűvé fokozta a kockázatot, amit szükségessé teszi az emberi beavatkozást. Magyarán a populáció jelentős gyérítését.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás