Az időjárást befolyásoló mágikus szertartások helyszínei lehettek a Bolíviában most feltárt ősi építmények

2023.04.17. · tudomány

A bolíviai felföld zord klímájáról ismert Carangas régiójában végzett ásatások olyan páratlan szertartási helyszíneket azonosítottak, amilyenekkel a régészek korábban még nem találkoztak – írja az IFL Science.

A Pablo Cruz, argentin régész vezette kutatócsoport az Antiquity folyóiratban megjelent tanulmányában számolt be arról, hogy az Andok rendkívül száraz és hideg éghajlatú régiójában 135 olyan építményt tártak fel, amelyek alapján azt feltételezik, hogy a mai pusztaság egykor különleges rituális terület lehetett.

Az építmények nagy száma már önmagában is váratlan fejlemény, ám a kutatók még ennél is szenzációsabb felfedezést tettek a chilei határ közelében.

Műholdfelvételek a bolíviai Carangas régióban feltárt koncentrikus építményekről
photo_camera Műholdfelvételek a bolíviai Carangas régióban feltárt koncentrikus építményekről Fotó: Cruz et aI

A régészek ugyanis egy páratlan szabályosságú, 140 méter átmérőjű kőből épített körgyűrűt is feltártak a felföldi pusztaságban. A Waskiri néven lajstromozott ősi építmény által körbe zárt területről előkerült cserépedény-maradványok alapján az időszámítás után 1250-től 1600-ig folyamatosan használatban volt.

A Waskiri felülnézeti fotója és a pre-hispán építmény szintvonalas helyszínrajza
photo_camera A Waskiri felülnézeti fotója és a pre-hispán építmény szintvonalas helyszínrajza Fotó: Cruz et aI

A kutatók szerint a Waskiri és a többi szertartási hely funkciója az időjárás spirituális irányítása lehetett. Mint írják, a vallási terek koncentrációja azzal magyarázható, hogy ebben a régióban uralkodó szélsőséges klimatikus viszonyok miatt a hőmérséklet vagy a csapadékmennyiség csekély mértékű változása is a termés elvesztését és az állatállomány pusztulását okozhatta, az istenek viszont képesek voltak szabályozni az időjárást.

A tanulmány szerzői a pre-hispán vallási kartográfia ismeretében a táj egészét elemezve kimutatták, hogy elhelyezkedése alapján Waskiri része az Andok ősi szent helyei által alkotott hálózatnak, amelyet a szent és védőhegyek, valamint az inka múmiákat őrző temetkezési építmények alkotnak.

Waskiri és többi szertartási építmény elhelyezkedése zord klímájú felföldön, alul pedig a pontos lokációk
photo_camera Waskiri és többi szertartási építmény elhelyezkedése zord klímájú felföldön, alul a pontos lokációk Fotó: Cruz et aI

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás