Szenzációs szelfiket küldött haza a JUICE

2023.04.19. · tudomány

Négy képet küldött vissza a Földre az Európai Űrügynökség (ESA) múlt héten útjára bocsátott szondája, a JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer). A szonda első kilövése Francia-Guyanában villámcsapás veszélye miatt elmaradt, a JUICE végül április 14-én, 14 óra 14 perckor indulhatott útnak, az eddigiek alapján pedig úgy tűnik, hogy egyelőre minden rendben van vele.

A mostani képeken a szonda napelemei és radarja láthatóak. Mivel a JUICE a Jupiter jeges holdjainak vizsgálatára indul, és a bolygó távol esik a Naptól, nagy napelemtáblákra van szükség, az ESA pedig éppen azért szerelte fel a felvételeket készítő kamerákat a szondára, hogy ezek beállítását, valamint a radarantennát ellenőrizhessék rajta, az, hogy a háttérben éppen a Föld is látható, már csak a hab a tortán.

photo_camera A szonda és a Föld Fotó: ESA / Juice / JMC, CC BY-SA 3.0 IGO

Merre jár a JUICE?

Az ellenőrzéshez használt kamerák nem túl nagy felbontásúak, de az látszik a felvételeiken, amire készültek, a JUICE nem is ezeket fogja használni az Europáról, Callistóról és a Ganymedesről készült képekhez.

photo_camera A JUICE szárnyat bont Fotó: ESA / Juice / JMC, CC BY-SA 3.0 IGO

Az erre a feladatra szánt képrögzítőt JANUS névre keresztelték, az eszköz pedig minden eddiginél részletesebben tudja majd feltérképezni a holdak felszínét, egyes helyeken a felvételek akár a néhány méteres felbontást is elérhetik.

photo_camera A radar antennája Fotó: ESA / Juice / JMC, CC BY-SA 3.0 IGO

Ezekre még egy kicsit várni kell, a szonda csak 2031-ben közelíti majd meg a holdakat. A JUICE addig négyszer kerüli meg a Földet és a Vénuszt, hogy lendületet gyűjtsön a nagy úthoz, az ESA tervei szerint pedig ezt az utat is rögzítik majd a szonda szelfikamerái. Arról, hogy éppen merre jár a szonda, az ESA honlapján lehet tájékozódni, az ügynökség pedig ugyanitt és a Twitteren teszi közzé a JUICE felvételeit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás