Ész Ventura: Állíts rudat a szoba közepére úgy, hogy nem ébreszted fel a cicákat!

174. feladvány: Cicabarát szerkesztés

Adott egy téglalap alakú szoba, ahol a kedvenc cicáid alszanak. A cicák olyan pozíciókat foglaltak el, hogy egyik sarkokhoz sem tudsz hozzáférni, és egyik oldalfalnak sincs olyan pontja, ahonnan látszódna egy másik oldalfal valamelyik pontja. Szeretnéd meglepni a cicákat egy szoba közepére állított kaparórúddal. Szerkeszd ki pontosan a téglalap középpontját körzővel és vonalzóval (euklideszi szerkesztés) úgy, hogy a cicákat nem ébreszted fel, azaz nem érsz hozzájuk! Feltesszük, hogy a cicák sem érnek egymáshoz, és a középponton nem fekszik cica.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Bónusz kérdés haladóknak: Csak körzővel is meg lehet szerkeszteni?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: május 5. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.