Japán gömb alakú robotlabdával térképezné fel a Hold felszínét

2021.05.31. · TECH

Szokatlan külsejű robotot küldene a Holdra Japán – igaz, csak akkor tűnhet szokatlannak, ha nem ismerjük alaposabban az ország műszaki-szórakoztatóelektronikai fejlesztéseit. A JAXA – a japán űrügynökség – a Sonyval és a Doshisha Egyetemmel közösen fejlesztette ki a bizarr fémlabdának látszó alakváltó eszközt, amivel az égitest felszínét tanulmányoznák a 2029-re tervezett, legénységgel végrehajtott Hold-misszió előtt.

A robotlabdát tudományos célú berendezésekkel szerelik fel. A Sony gyártja a (mozgó)képrögzítő technológiát és a vezérlőelektronikát, a japán játékgyártó, a Tomy, és a Doshisha Egyetem kutatói pedig a miniatürizálásban segítenek, hogy minden készülék elférjen a negyedkilós (249 grammos) eszközben.

A robot összecsukva gömb formájú, így kisebb helyet foglal. Ez megkönnyíti az Ispace robotikai magáncég munkáját; a robotot ugyanis az ő leszállóegységüknek kell eljuttatnia a Hold felszínére. Landolás után a robot „full” konfigurációs üzemmódba kapcsol: labdából hengerré alakul, és gördülő üzemmódban felvételeket készít a Hold talajszerkezetéről.

A robotlabda kétféle konfigurációs üzemmódban működik: a „closed” a zárt üzemmód (balra), míg a „full” a bolygófelszín feltérképezésére alkalmas, henger alakú változat (jobbra).
photo_camera A robotlabda kétféle konfigurációs üzemmódban működik: a „closed” a zárt üzemmód (balra), míg a „full” a bolygófelszín feltérképezésére alkalmas, henger alakú változat (jobbra). Fotó: JAXA

A JAXA szerint az eszközt a jövőbeli küldetések során is felhasználhatják. A 2029-es Hold-misszió során egy, a Toyota által fejlesztett holdjárót juttatnának el az égitestre. A gömbrobot adatgyűjtésének is az az elsődleges célja, hogy megkönnyítse a holdfelszíni emberes küldetéseket.

„Az Ispace által összegyűjtött adatok alapján szeretnénk javítani a tervezési pontosságot, az automatikus műveleteket és a vezetési technológiát az emberek által vezetett holdjáró fejlesztése során, aminek a kutatásával a JAXA még mindig foglalkozik.”

olvasható az Ispace sajtóközleményében.

Az Ispace a terv szerint 2022-ben indíthatja el a leszállóegységét, a fedélzetén a gördülő robottal, valamint az Egyesült Arab Emírségek Rashid nevű, tízkilós négykerekű holdjárójával. A Rashid két héten át nagy felbontású kamerával, hőképkamerával és mikroszkóppal fogja tanulmányozni a Hold felszínét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás

link Forrás
link Forrás