Ész Ventura: Hány rendőr tartja a kordont?

176. feladvány: Kordon

Egy kordon két oldalán rendőrök és gyerekek feszülnek egymásnak. A rendőrök, akik kevesebben vannak, éppen meg tudják tartani a túloldalon lévő 14 gyerek nyomását úgy, hogy a kordon fala függőleges marad. Mindenki teljes erőbedobbással nyomja, aki hozzáfér a kordonhoz. Ha a rendőrök közül hirtelen kiugrik mindkét szélről ugyanannyi rendőr, és könnygázzal lefújnak mindkét szélen valamennyi diákot, de mindkét szélen ugyanannyit, akkor a kordon a maradék rendőrökkel és maradék diákokkal, akiket nem fújtak le, továbbra is pont egyensúlyban marad. Hány rendőr tartotta a kordont kezdetben?

Bónusz kérdés: A szituációt modellezhetjük úgy, hogy a kordon oldalt nem rögzített, alul viszont igen, ezért csak eldőlni tud, nem elmozdulni. Tegyük fel továbbá, hogy a rendőrök és a diákok külön-külön azonos testalkatúak, de a rendőrök 15 százalékkal magasabbak. Mindenki vízszintesen, a saját vállmagasságában nyomja a kordont. Egy magasabb embernek arányosan nagyobb az izma is, és a maximálisan kifejthető F erő és a H testmagasság négyzete között arányosság áll fenn. Tegyük fel, hogy a diákok átlagos erőnléttel rendelkeznek. Ebben az esetben mit mondhatunk a rendőrökről, hány százalékkal erősebbek a magasságuknak megfelelő átlaghoz képest?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hucímre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: május 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.