Túl sokáig haldokolnak az Izlandon elejtett bálnák

2023.05.10. · tudomány

„A bálnát nem lehet humánusan elejteni” – jelentette ki Patrick Ramaga, az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nemzetközi állatvédő szervezet vezető igazgatója, amikor egy nemrégiben lezárult izlandi vizsgálat eredményeiről értesült. A tavalyi év során 148 bálnát ejtettek el izlandi vizeken, ezek közül az ország élelmiszerügyi és állatorvosi hatóságai 58 állat vadászatát filmre vették, az eredményeket pedig elemezték.

A vizsgálatból kiderült, hogy 36 bálnát egynél többször kellett meglőni robbanófejes szigonnyal, ötöt háromszor, négyet pedig négyszer. Egy bálnát szigonnyal a hátában öt órán keresztül üldöztek, míg végül elmenekült a vadászok elől. Az állatok 40 százaléka átlagosan 11 és fél percen keresztül maradt életben az első találat után, két bálna pedig két órán keresztül szenvedett, mire elpusztult volna. Az IFAW adatai szerint a zsákmányolt állatok 73 százaléka nőstény volt, 11 állat pedig vemhes volt az elejtésekor.

A múlt része, nem a jövőé

Svandís Svavarsdóttir, Izland halászati, élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztere riasztónak nevezte a vizsgálat eredményeit, bár kiemelte, hogy a bálnavadászok nem sértettek meg semmilyen hatályban lévő előírást, mert a legjobb ismert gyakorlathoz ragaszkodtak – erre reagált Ramaga azzal, hogy még ez a gyakorlat is embertelen, a bálnát egyszerűen lehetetlen emberséges módon vadászni. Sigursteinn Masson, az IFAW izlandi képviselője szerint az eredmények az izlandi népet is sokkolták, a vadászat kegyetlenségét és az általa okozott szenvedést pedig elfogadhatatlannak nevezte.

A HValur 9 bálnavadászhajó zsákmányával 2022. augusztus 6-án Midsandur közelében, Rejkjaviktól mintegy 70 kilométernyire északra a Hvalfjordur fjordban.
photo_camera A Hvalur 8 egy elejtett bálnával 2022-ben Fotó: SERGEI GAPON/Anadolu Agency via AFP

Izland és Norvégia azon kevés országok közé tartozik a Földön, ahol még engedélyezett a kereskedelmi célú bálnavadászat. Japánban 2019 óta engedélyezik ismét az állatok elejtését, ezt pedig az izlandi bálnahús-export is megérezte: korábban Japán vásárolta fel a legtöbb elejtett bálnát, a kereslet viszont a vadászat újbóli engedélyezésével érezhetően csökkent.

A jelenlegi vadászati kvóta 2024-ig van érvényben, ezután valószínűleg az országban végképp betiltják a bálnavadászatot, amelyre Ramaga szerint a lakosság sem szorul rá, a halászati miniszter szerint pedig a gazdasági haszna sem számottevő.

Svavarsdóttir szerint egy olyan iparág, ami képtelen garantálni az alapvető állatjóléti feltételeket, már inkább a múlt része, mint a jövőé, az idén tárgyalt bálnavadászati kvótában pedig a mostani vizsgálat eredményeit is figyelembe veszik majd. Az országban jelenleg egyetlen professzionális kereskedelmi bálnavadász, Kristjan Loftsson dolgozik, a minisztériumi vizsgálat az ő cégének, a Hvalur hf-nek a hajóin zajlott.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás