Az engedélyezett bálnavadászat betesz az izlandi turizmusnak

2019.02.26. · gazdaság

209 bárázdás és 218 csukabálnát ejthet el évente Izland két, bálnavadászatra is berendezkedett halászati cége – jelentette be február 21-én a szigetország halászati minisztere a 2025-ig érvényes nemzeti bálnakvótát. Kristján Þór Júlíusson a CNN szerint azzal érvelt, hogy a legfrissebb tengerbiológiai kutatások is gazdagnak mondják az izlandi felségvizek ökoszisztémáját, amelynek a jelek szerint meg sem kottyan a levadászott bálnák hiánya.

Tudni kell, hogy az 1946-ben alapított Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1982-ben globális kereskedelmi moratóriumot hirdetett, amely csak csekély mértékű vadászati kvótát engedélyez a tradicionálisan bálnavadászatból élő őslakosok, illetve a tudományos célú kutatások részére. Norvégia és Izland kezdettől kivonta magát a tilalmak alól, és az elmúlt évtizedekben saját kvótáihoz tartja magát, Japán pedig a tudományos célú kvótákkal trükközik.

A radikális természetvédő Sea Shepard tavaly nyári kémfotója egy izlandi bálnafeldolgozóról
photo_camera A radikális természetvédő Sea Shepard tavaly nyári kémfotója az egyik izlandi bálnafeldolgozóról Fotó: ROBERT READ/AFP

Az izlandi halászati miniszter bejelentését azonnal élesen kritizáló állat- és természetvédő szervezetek mellett izlandi közgazdászok és turisztikai szakemberek is tiltakoztak, mondván, a bálnavadászat megtorpedózhatja az elmúlt évtizedben egyre ígéretesebben növekvő turizmust – számolt be róla a Quartz.

A bálnahús keveset hoz a konyhára

Az izlandi idegenforgalmi szövetség elnöke a Quartznak azt mondta, hogy az ipari bálnavadászat a turisztikailag legértékesebb vendégeket riasztja el elsőként, azokat, akik a drága bálnafigyelő túrákat is preferálják, és akik akár hoszú heteket is eltöltenek Izlandon. A szakember szerint ez a réteg az élő természeti értékekre kíváncsi, cserében meg is fizeti az exkluzív élményeket.

A nemzetközi turisztikai statisztikák szerint Izland idegenforgalomból származó bevételei 2016-ban már meghaladták a halászatból befolyó összeget, mostanra pedig az ország GDP-jének több mint 8 százalékát a turizmus állítja elő.

2018-ban csak a tengeri bálnaszafarik 13,4 millió dolláros bevételt hoztak, míg a nagyobbik bálnavadász vállalat, a Hvalur 8,4 millió dolláros árbevételt realizált.

Korábban az alábbi cikkeinkben írtunk a bálnavadászatról:

link Forrás
link Forrás