Ész Ventura: Mekkora kört tudsz letakarni egy bankjeggyel?

177. feladvány: Körtakarás bankjeggyel

Egy 2 egység hosszú és 1 egység széles bankjeggyel egy fél egység sugarú körlapot le tudunk takarni. Lehetséges-e ennél öt és fél százalékkal nagyobb sugarú körlapot eltakarni? A bankjegyet szabad hajtogatni, de nem szabad eltépni. A körlapot nem kell becsomagolni, elég csak síkidomként elfedni.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Bónusz kérdés haladóknak: Mekkora a legnagyobb körlap, amit le lehet vele takarni? Mekkora körlapot lehet letakarni egy igazi 500 forintossal (154 × 70 mm), aminek az oldalaránya eltér picit az 1:2 aránytól? És milyen nagy kör az, aminek a kerületét (körvonal) le tudjátok takarni, ha nem kell az egész körlapot lefedni?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hucímre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: május 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.