Ész Ventura: Segíts a betűknek átkelni a folyón!

178. feladvány: Betűk átkelése

Az A, B, C, D, és az E betűk egy széles folyóhoz érnek, amin szeretnének átkelni. Egyikük sem tud úszni, de találnak egy ladikot a folyóparton, ebbe azonban legfeljebb csak két betű fér el egyszerre. A betűkről tudni kell, hogy nagyon aluszékonyak: ha olyan társaságba kerülnek, hogy a társaság betűiből (mindet pontosan egyszer felhasználva) egy értelemes szót lehet alkotni, akkor az egész társaság örökre elalszik. Ugyanez érvényes akkor is, ha egy magánhangzó egyedül marad. Át tudnak-e kelni a folyón és folytatni az útjukat? Megjegyzés: az alkotható szavak tekintetében tekintsük a SZTAKI Anagramma keresőjét mérvadónak.

Bónusz kérdés haladóknak: Hány megoldás van? Mi a helyzet akkor, ha csatlakozik az F betű is? Nézzétek meg a saját neveteket is! Ez utóbbi esetben feltehetitek, hogy az összes betű együtt nem alszik el!

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hucímre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: június 1. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.