Ősi cirill betűs amulettet találtak Bulgáriában

2023.05.24. · tudomány

Egy I. Simeon cár idejéből származó, cirill betűs amulettre bukkantak a régészek Bulgáriában, a középkori Balak Dere erődben. A tizedik századi ólomtáblácska az egyik legkorábbi ismert cirill betűs lelet, a rajta olvasható szövegben egy Nikola és egy Pavel nevű ismeretlen könyörög Szent Demeter közbenjárásáért, hogy óvja meg őket minden bajtól.

A negyedik században élt vértanút az ortodox keresztény katonák védőszentjeként tisztelték, ezért elképzelhető, hogy Nikola és Pavel katonák voltak. A szöveg megfogalmazása arra utal, hogy akárkik is voltak, művelt emberek lehettek.

photo_camera Az amulett Fotó: Ivaylo Kanev / BTA

Ivaylo Kanev, az ásatás vezetője a környező leletek és a betűk formája alapján úgy gondolja, hogy az amulett valamikor 916 és 927 között kerülhetett az erődbe, ami azért is érdekes, mert a legrégebbi ismert cirill betűs szöveg 921-ből származik. A régész azt is feltételezi, hogy a szövegben emlegetett Pavel és Nikola rokonok lehettek, és legalább egyikük az erődben állomásozhatott.

Az amulettben arra kérik Szent Demetert, hogy járjon közben az érdekükben Istennél. Ritka leletről van szó: bár a korszakból több bolgár amulett is ismert, ez az egyetlen, ami Balak Deréből került elő, és ez az egyetlen, amelyen pontosan olvasható, hogy kik és miért viselhették.

7 + 4 sor

A tizedik században a hasonló ékszereket szemmel verés, rontás és betegség ellen hordták. Az ólomlap egyik felén 7, a másikon 4 sornyi szöveg olvasható, az amulettet aztán meghajlították, hogy Nikola vagy Pavel a nyakában viselhesse.

Miután rábukkantak az amulettre, még az sem volt világos, hogy mi állhat rajta, sőt, az sem, hogy cirill betűs szöveget tartalmaz. Miután megtisztították az ólomlapot, rábukkantak a vésésre is. A szöveg stílusa miatt Kanev azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy az amulett nem egy katonáé, hanem egy egyházi személyé lehetett.

Az ásatásokból kiderült, hogy a dombtetőn álló erődöt a 4. századtól a 13. századig használták kisebb megszakításokkal: az ötödik században leégett, a hetedikben pedig az avarok rombolták le. Az erődrendszerbe aztán I. Simeon költöztetett ismét katonákat, akik a Bizánci Birodalom elleni harcokban vettek részt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás