1900 év után kerültek elő Gaius Messius római katona fizetési papírjai Masszádában

2023.02.16. · tudomány

Egy, az első zsidó-római háború idejéről származó, papiruszra írott kimutatás szerint a római katonák nem meggazdagodni mentek Judeába, vagy ha igen, hát Gaius Messiusnak nem volt szerencséje: a fizetési papírjai szerint egy alkalommal ötven dénárt kapott volna kézhez, de a költségek levonása után nem maradt egy vasa sem. A dokumentum azért is ritka, mert az egész Római Birodalom területéről ezen kívül csak két hasonló került elő, bár az viszonylag jól követhető, hogy a katonák egyébként mennyit kerestek.

photo_camera Nullszaldóra azért kijött Fotó: Israel Antiquities Authority

Gaius Messius, úgy tűnik, semennyit. A fizetéséből 16 dénárt vontak le abrakra, húszat étkezésre, ötöt egy pár csizmára, a tunikája hét dénárba került, és még bőrszíjakra is kellett költenie további két dénárt. A dokumentum 72-ből származik, a régészek azt feltételezik, hogy a katona 72 és 75 között tartózkodhatott Judeában, a masszádai erőd mellett – ez 73-ban esett el.

A peches Gaius

Oren Ableman izraeli régész szerint meglepő, hogy a katona ilyen keveset keresett, de valószínűnek tartja, hogy a római katonák azért hozzájuthattak némi fizetéskiegészítéshez – erről néhány dokumentum is tanúskodik, de azt sem tartja kizártnak, hogy fosztogatással egészítették ki a jövedelmüket, de egy későbbről fennmaradt szerződés tanúsága szerint az is előfordult, hogy a rómaiak a helyi zsidó polgároknak uzsorakamatra adtak kölcsön.

Nem valószínű, hogy Gaius Messius esete különösebben elterjedt lett volna: a császárok nem véletlenül kezdték gyakran az uralmukat a katonák fizetésének megemelésével, ha pedig a zsold nem lett volna elég még a hétköznapi szükségletek kielégítésére sem, bizonyára több lázadás tört volna ki a katonák között.

A dokumentumból nem derült ki, hogy mi lett Gaius Messius további sorsa, ahogyan az sem, hogy pontosan hol szolgált. A helyszín alapján a régészek azt feltételezik, hogy a Legio X Fretensis tagja volt: 72-ben ez a légió vonult fel Lucius Flavius Silva vezetésével a júdeai ellenállók utolsó erődítményének, Masszádának a lerombolására.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás