A férfiaknak idővel kifejezetten ajánlott az ülve pisilés

2023.05.31. · tudomány

A német férfiak 62 százaléka, az olaszok 34 százaléka az esetek többségében, ha teheti vizeléskor az ülő pozitúrát választja, míg az Egyesült Államokban ez az arány alig éri el a 23 százalékot – derül ki abból a még május közepén publikált nemzetközi felmérésből, amelyet az IFL Science szerdai cikke ismertet.

Az emberiség hímnemű egyedeinek aktuális ürítési szokásairól tanúskodó adatsorokból kiderül, hogy míg Észak- és Nyugat-Európában egyre kevésbé számít férfiatlannak – elsősorban otthon, vendégségben vagy például szállodában – leülni a manapság többnyire műanyagból készült deszkára, addig az Egyesült Királyságban és az USA-ban a megkérdezettek közel harmada kizártnak tartja, hogy ne állva szabaduljon meg folyékony anyagcseretermékétől.

Pedig a brit Telegraph napokban megjelent összeállítása szerint az ülve pisilés nem csak takarítási szempontból higiénikusabb, mint az álló metódus, hanem urológiai szempontból is. Gerald Collins, az angliai Alexandra Kórház urológus szakorvosa a lapnak elmondta, hogy az előbbi testhelyzetben könnyebb és hatékonyabb ürül a húgyhólyag (vesica urinaria). Míg ugyanis két lábon állva a medenceizmok feszesebbek, addig ülve ellazulnak, a hólyagban így nem marad pangó vizelet, amely mint az ismeretes, kedvez a legkülönfélébb húgyúti fertőzéseknek, hurutos kórképek, vagy akár a húgykövek kialakulásának.

Különösen igaz ez a prosztata-megnagyobbodástól érintett férfiakra, állítja a Telegraphnak nyilatkozó az urológus, aki szerint mivel az északi féltekén a 80 éves vagy annál idősebb férfiak 90 százaléka küzd valamilyen prosztata-problémával, minél fiatalabb korban érdemes megszokni az egészségmegőrző ülve pisilést.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás