Hátborzongató animáción mutatja be a NASA az elmúlt harminc év tengerszint-emelkedését

2023.06.22. · tudomány

Egy félig elmerült kajütablakon keresztül mutatja be a NASA, hogy mennyit emelkedett a tengerszint az elmúlt harminc évben, mióta a hivatal műholdai adatokat gyűjtenek erről. A víz egy darabig látszólag csak hullámzik, de a videó végére már egészen látványos az azóta mért 9 centiméteres emelkedés.

link Forrás

Az illusztrációt készítő Scientific Visualization Studio szerint egy 85 colos tévén a skála és az emelkedés mértéke tökéletesen megfelel a valóságnak. A szervezet azt várja a vizualizációtól, hogy egyszerűen és hatékonyan kommunikálja a nagyközönség felé azt a rengeteg mérést és számítást, amelyek máskülönben elvonhatnák a figyelmet arról, hogy a víz már itt van – és nincs olyan messze a kajütablak teteje sem.

Gyorsuló folyamat

A NASA számításai szerint a vízszint 2050-re az emelkedés elérheti az évi 0,66 centimétert is – jelenleg 0,27 centiméternél tartunk. Az üvegházhatású gázok további kibocsátásával, a gleccserek és a sarki jégsapkák olvadásával ez a folyamat gyorsul, ezekbe a becslésekbe pedig a kutatók nem számították bele a Niñához hasonló természetes, átmeneti hatásokat.

A tengerszint emelkedésével 800 millió ember lakhatása kerül veszélybe, az emelkedő víz mellett pedig az előre nehezen megjósolható, extrém időjárási események további károkat okozhatnak. A tenger felső néhány métere elnyeli ugyan az emberi tevékenységgel kibocsátott hő 90 százalékát, de ez nem jó hír: a víz kitágul és felmelegedik, az ember pedig hajlamos abba az illúzióba ringatni magát, hogy a felmelegedés lassan történik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás