Tíz éve először adtak ki vörös riasztást Pekingben, ahol 41 fokos rekordhőség tombol

2023.06.23. · tudomány

„Ez az időjárás nem embernek való, és még csak június van!” – idézi az AFP hírügynökség az egyik legnépszerűbb kínai közösségi platform, a Weibo egyik felhasználójának posztját, amihez hasonlóval most tele van a kínai internet.

photo_camera Fotó: ICHIRO OHARA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Kína pénteken kiadta a legmagasabb szintű, vörös hőségriasztást az ország északi régióira, mivel a fővárosban és környékén 40 fokos hőmérsékletet mértek. Az eddigi legnagyobb, 1961-ben mért rekordhőség még csütörtökön dőlt meg: a feljegyzések kezdete óta soha nem mértek korábban 41,1 Celsius-fokig emelkedő kánikulát.

Péntek reggel már 185 vörös riasztást adtak ki, többek közt Peking és Tiencsin városaiban, valamint a közeli Hopej és Santung tartományokban. A kínai meteorológiai szolgálat szerint 2014 óta ez az első alkalom, hogy a négyfokozató riasztási rendszer legmagasabb fokát kell érvényesíteni a fővárosban.

photo_camera Fotó: ICHIRO OHARA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Peking utcáin ennek ellenére nem az ujjatlan póló és a fedetlen fejtető az általános látkép; a helyiek maszkban, sapkában, pulcsiban és ernyővel közlekednek, hogy védjék magukat a napsugárzástól.

photo_camera Fotó: ICHIRO OHARA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A Sárga-tengerrel határos Santung tartományban jegyezték fel a legmagasabb hőmérsékletet: itt csütörtökön 43 Celsius-fokot is mértek. A helyi lapok szerint aznap a tartomány 17 meteorológiai állomásán dőlt meg a júniusi melegrekord.

Egyelőre nem szolgálnak sok jó hírrel a meteorológusok: az előrejelzések szerint Kína északi és keleti részein még legalább nyolc napig el kell viselni a szokatlanul nagy hőséget – amit a kutatók szerint egyértelműen súlyosbít a klímaváltozás és az emberi tevékenységek által felgyorsított felmelegedés.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás