2027-ben jöhet a digitális euró

2023.06.29. · gazdaság

Mivel az emberek egyre gyakrabban nyúlnak digitális fizetőeszközökhöz a mindennapi tranzakcióiknál, az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjesztett elő a digitális euró bevezetésére, hogy az euróövezetben mindenki maga választhassa meg az általa preferált fizetési módot.

Az elmúlt években elsősorban a hullámzó népszerűségű kriptovaluták – elsősorban a bitcoin – nyomán kerültek be a közbeszédbe a digitális valuták, azonban a digitális euró teljesen más eszköz lenne, gyakorlatilag elektronikus készpénzként lehetne használni, és az Európai Központi Bank (EKB) bocsátaná ki.

Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis szerint „a telefonon vagy más eszközön használt digitáliseuró-tárca ugyanolyan lesz, mintha érmék és bankjegyek lennének a zsebünkben. Ugyanolyan könnyen lehet majd fizetni, még csak internetkapcsolatra sem lesz szükség”.

Egy bizottsági kutatás szerint az Európai Unió polgárainak 55 százaléka a készpénzmentes fizetést részesíti előnyben, míg 22 százalékuk a készpénzt, 23 százalékuknak pedig nincs preferenciája.

A javaslatot a közvélemény oldaláról adatvédelmi aggályok miatt érte kritika, míg a kereskedelmi bankok a lehetséges bankroham miatt tartanak az ötlettől. Az Európai Bizottság mindkét ügyben hangsúlyozta, hogy biztonsági záradékok lesznek érvényben.

„A személyes adatok teljes körű védelmet élveznének. A bankok, de még az EKB sem láthatná és nem is tudná lenyomozni az emberek személyes adatait. Az offline fizetések hasonló szintű adatvédelmet biztosítanának, mint ma a készpénz” – mondta Dombrovskis.

A bankokat azzal nyugtatja a bizottság, hogy maximalizálva lenne, mennyi pénzt tarthatnak az emberek digitális euróban. A felső határértéket a jelenlegi javaslat szerint 3000 euróban határoznák meg.

A digitális euró bevezetéséről szóló javaslatot az EU 27 tagállamának és az Európai Parlamentnek is támogatnia kell, hogy 2027-ben bevezethessék – az EKB várhatóan októberben ad zöld utat a projektnek.