Kitiltották az autókat Amszterdam egyik legforgalmasabb útjáról

2023.07.04. · gazdaság

Amszterdamban hat hétre elzárták az autók elől a holland főváros egyik legforgalmasabb útját, hogy felmérjék, milyen hatása van egy ilyen programnak a forgalomra, a közbiztonságra, a levegőminőségre, a zajra és a helyi lakosok életminőségére. A Weesperstraaton normál esetben naponta kb. 27 ezer autó közlekedik, de június 12. és július 23. között csak 23 óra és reggel 6 között lehet gépkocsival áthaladni rajta.

Az amszterdami mércével meglehetősen széles négysávos utat az 1960-as években építették, amikor az volt a cél, hogy autóbaráttá tegyék a várost – ehhez amerikai szakembereket hívtak segítségül, és végül számos lakóház ledózerolásával sikerült kialakítani az útvonalat.

Hollandiában több kisebb utcában bevezettek már hasonló autótilalmat, ami azt jelenti, hogy csak gyalogosan, kerékpárral vagy esetenként tömegközlekedéssel járható az út, és persze a különböző segélyszolgálati járművek (rendőr-, mentő-, tűzoltóautók) is áthaladhatnak rajtuk. De a Weesperstraathoz hasonló méretű út még nem látott ilyen korlátozást az országban.

link Forrás

A városvezetők már régóta tervezik, hogy Amszterdamot autómentes övezetté teszik, mivel az előrejelzések szerint a következő 25 évben még zsúfoltabb lesz a város – 300 ezer új lakosra és még több vendégmunkásra számítanak. „Ha nem teszünk semmit, a forgalom 40 százalékkal nőhet. Ez már nem felel meg a korszellemnek, úgyhogy el kell döntenünk, mit csinálunk, milyen helyeken, és hogyan szabadítunk fel területeket” – mondta Melanie van der Horst közlekedésért felelős alpolgármester.

Van der Horst szerint a lezárás várhatóan ellenérzést vált majd ki egyesekből, a taxisofőrök és néhány üzletvezető már most kifejezte nemtetszését, de a hathetes programot mindenképpen végigviszik, és az eredményekről novemberben számolnak be a városházán.

A Weesperstraat 2021 decemberében
photo_camera A Weesperstraat 2021 decemberében Fotó: RAMON VAN FLYMEN/ANP via AFP

A holland lapok mindenesetre sorra számolnak be az eltévedt vendégeket biciklivel összeszedő szállodai alkalmazottakról, a környéken sosem látott mértékű forgalmi dugókról és az olyan félresikerült zöldítési projektekről, mint amikor műfűvel borították be a Weesperstraat egyik sávját ideiglenes parkosítás címszóval.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás