A védett fajok pusztítása többnyire büntetlen marad Európában

2023.07.05. · gazdaság

Elégtelen a védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények felderítése, de nem hatékony az ismertté vált esetek szankcionálása sem – derül ki az Európai Unió (EU) 11 tagország, többek közt Magyarország bevonásával létrehozott SWiPE projekt szerdán megjelent jelentéséből.

A kelet-európai államokban működő, valamint olasz- és spanyolországi természetvédelmi hatóságoktól, illetve civil szervezetektől beszerzett információk alapján összeállított dokumentum szerint a 2015 és 2020 közötti időszakban a bűncselekmények 27 százaléka az illegális elejtés volt, amit az ismerté vált cselekmények 16 százalékában mérgezett csalétekkel követtek el. A második helyen 14 százalékos aránnyal a tiltott vadászati eszközök (hurkok, lábfogó csapóvasak, nem szelektív csapdák) használata áll, a harmadik helyen pedig 13 százalékkal az illegális kereskedelem szerepel a bűnlistán.

A WWF Magyarország összefoglaló közleménye szerint a SWiPE jelentésének alapvető állítása, hogy bár a bűncselekmény zöme ugyan a hatóságok látókörébe kerül, de gyakran még vádemelésre sem kerül sor. Az ügyészségekhez eljutott bűncselekmények 60 százalékában nem volt vádemelés. Ha a bíróság mégis hoz ítéletet, akkor az esetek nagy többségében nem kerül sor letöltendő szabadságvesztés kiszabására”.

A 129 oldalas magyar nyelvű jelentés innen szabadon letölthető.

A SWiPE projekt a Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország területén elkövetett bűncselekményeket vizsgálja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás