Kapcsolat lehet az agy térfogatcsökkenése és a szociális elszigeteltség között

2023.07.13. · tudomány

Az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóiratában, a Neurology-ban jelent meg az az új tanulmány, ami összefüggést tár fel az időskori szociális elszigeteltség és az agytérfogatcsökkenés között. Bár a kutatásból nem derül ki, hogy van-e ok-okozati kapcsolat az agy zsugorodása és a szociális interakciók mennyiségének csökkenése között, a tanulmány szerzői szerint az eredmények mindenképpen felhívják a figyelmet arra, hogy további vizsgálatokra van szükség a területen.

A Science Daily számolt be róla, hogy közel 9000 japán állampolgárt vizsgáltak, akinek átlagéletkora 73 év volt és nem mutatták a demencia tüneteit. A pontosabb eredmények érdekében a kutatók szűrték az egyéb krónikus betegségeket és keresztelemzést végeztek az agy térfogatával szintén összefüggést mutató depresszió tüneteire vonatkozóan.

A japán kutatók MRI-felvételeket készítettek a páciensek agyáról, továbbá egy egyszerű kérdést tettek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran beszélgetnek vagy találkoznak olyan személyekkel, akikkel nem élnek egy háztartásban.

Azok a vizsgált személyek, akik a legkevesebb szociális kapcsolattal rendelkeztek, szignifikánsan kisebb agytérfogattal rendelkeznek (67,3 százalék), mint azok, akik szinte mindennap beszélgetnek másokkal (67,8 százalék). Bár a különbség számszerűen kifejezve elenyészőnek tűnhet, valójában a legapróbb zsugorodás is fontos lehet a szürke- és fehérállomány szempontjából. Ráadásul a zsugorodást olyan fontos területeken is megfigyelték, mint a hippokampusz és az amygdala, amik központi szerepet játszanak a memória működésében.

Vagyis pont azokon a területeken, amik a demenciában is érintettek lehetnek. A kutatók a depresszió hatásait is igyekeztek szűrni a kísérlet során, az elemzések alapján arra jutottak, hogy az eltérést csupán részben, mindössze 15-29 százalékban magyarázzák a hangulatzavar tünetei.

A tanulmány szerzői felhívták rá a figyelmet, hogy egyelőre ok-okozati összefüggést lehetetlen lenne felállítani, azt viszont más kutatások is alátámasztják, hogy az időskori szociális stimuláció segít az agytérfogatcsökkenésének megfékezésében és támogatja a memóriát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás