A mai 50 év felettiek gyorsabban leépülnek mentálisan, mint a korábbi generációk

2020.08.05. · tudomány

Hosszú évtizedeken keresztül tartotta magát az a trend, hogy egy adott generáció tagjai 50 éves kor felett jobb kognitív képességekkel és mentális egészséggel rendelkeznek az eggyel korábbi nemzedék tagjaihoz képest. Egy friss tanulmány szerint ez az 1948 és 1964 között született baby boomer generációval megfordult, és még az azon belüli részgenerációknál is megfigyelhető a mentális képességek csökkenése.

Ez azért is meglepő, mert a második világháború után született amerikaiak minden korábbinál jobb hozzáférésük volt az oktatáshoz és az egészségügyhöz, és a munkalehetőségeik is bővültek. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói szerint a mentális állapot generációs romlását, amelyet a baby boomerek minden (nemi, faji, etnikai, társadalmi-gazdasági státusz szerinti) csoportjában megfigyeltek, a modern élettel járó jelenségek okozhatják.

A kutatók szerint a kognitív funkciók csökkenése a szegénységgel, a magányossággal, a depresszióval, valamint a mozgáshiánnyal és az elhízással magyarázhatók. „Ha nem lett volna a korábbi nemzedékeknél egészségesebb gyermekkoruk, jobb családi környezetük, több oktatásban eltöltött idejük vagy nagyobb esélyük a szellemi munka végzésére, akkor a modern életstílus miatt még rosszabb mentális állapotban lennének” – mondta a baby boomerekről a kutatást vezető Hui Zheng szociológiaprofesszor.

A tanulmány egy 1996 és 2014 között végzett időskutatás több mint 30 ezer ötven év feletti résztvevőjének adataira támaszkodik, hat különböző részgeneráció szülöttjeinek kognitív eredményeit vizsgálva. A mentális képességek folyamatos javulásának trendjét 1890 és 1948 között mindegyik korcsoportnál megfigyelték, de a korai (1958–1953) és késői (1954–1959) boomerek már mind rosszabb állapotot mutattak az előző részgenerációknál – és a kutatók következtetése szerint ez a csökkenő trend a következő nemzedékeknél is tartja magát.

Ahogy Zheng írja: „A baby boomerek kognitív funkcióinak romlása azzal fenyegethet, hogy az elmúlt évtizedekben megfigyelt csökkenő tendencia az időskori demenciában megfordulhat, ha a boomerek elérik az időskort, és hatékony kezelések és a megfelelő egészségpolitikai lépések hiányában tovább romlik az állapotuk.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás