Unatkozol? Nézd élőben az izlandi vulkánkitörést!

2023.07.18. · majom

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat bő egy hete hosszan tartó, kisebb földrengésekből álló sorozatra figyelt fel a Reykjanes-félszigeten, ezért nem érte őket meglepetésként, amikor a Litli-Hrútur oldala meghasadt, és láva ömlött ki belőle.

A kilencszáz méter hosszú hasadék viszonylag nyugodtan viselkedik, a Fagradalsfjall vulkáni rendszer mindeddig nem veszélyeztette sem a lakosság, sem a légiközlekedés biztonságát. A vulkán Reykjaviktól harminc kilométerre délre található, a hatóságok szerint elképzelhető, hogy az általa kibocsátott gázok a fővárost is elérhetik, de nem számolnak komoly kockázattal.

Három kamera

A kitörés után a magas gázkoncentráció miatt a rendőrség lezárta a területet és arra figyelmeztették a kirándulókat, hogy a környéken új hasadékok is nyílhatnak, így nem biztonságos arrafelé sétálni. A látványos kitörés ennek ellenére turisták tömegeit vonzotta Grindavík közelébe. A kijelölt helyekről biztonságos is vulkánt nézni, de webkamerán keresztül aztán végképp az. Íme, a leglátványosabb kameraállás a Driffelshraunról:

link Forrás

Ínyenceknek pedig itt van két másik szög, az egyiken egy füstölgő lyuk látható:

link Forrás

A harmadikon rotyog valami, de ugyanúgy füst van:

link Forrás

A vulkanológusok szerint a kitörés nem csak látványosságként, hanem földtani jelentőségként is érdekes. A Fagradalsfjall évszázadokon keresztül szunnyadt, míg tavaly, egy, az ideihez hasonló földrengéssorozat után kitört volna.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás