Az Apple is saját ChatGPT-klónt fejleszt

2023.07.20. · TECH

Az Apple is igyekszik felkerülni a generatív mesterséges intelligencia (AI) térképére, és a Bloomberg információi szerint saját ChatGPT-szerű chatbotot fejleszt, amit nem hivatalosan egyelőre Apple GPT néven emlegetnek.

Ez az elnevezés már csak azért is félrevezető, mert a chatbot a hírek szerint saját nagy nyelvi modelljét, az Ajaxot használja majd, amit a Google Cloudon keresztül, a Google JAX gépi tanulási keretrendszer segítségével építettek fel a cég szakemberei. A Bloomberg forrásai azt állítják, több csapatot ráállítottak a projektre, amelyben nagy hangsúlyt fektetnek a lehetséges adatvédelmi problémák kiküszöbölésére.

A Bloomberg szerint az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke, Craig Federighi, valamint a 2018-ban a Google AI-részlegétől átcsábított John Giannandrea vezeti a chatbot-projektet.

A cég egyelőre semmit sem jelentett be hivatalosan, így egyelőre nem lehet ennél többet tudni az Apple chatbotjáról. Tim Cook, a cég vezérigazgatója mostanában inkább a Vision Pro kiterjesztettvalóság-szemüveg promotálásával volt elfoglalva, és minden AI-ra vonatkozó kérdést azzal hárított el, hogy rajta vannak az ügyön, de semmibe sem akarnak meggondolatlanul belevágni.

Az Apple nagyjából az utolsó nagy techcég, amelyik még nem szállt be a generatív AI-versenybe – az OpenAI-jal együttműködő Microsoft és a Google után már a Meta is egyre bátrabban kacsintgat a terület felé, ráadásul szintén a Microsofttal közösködik.

A Bloomberg egyik forrása szerint jövőre várható az Apple-től valamilyen nagy AI-bejelentés, de lehet, hogy már a cég augusztus 3-án megjelenő pénzügyi beszámolójából kiderül valami a titkos projektről.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás