Ész Ventura: Ki van otthon a fröccsökben?

185. feladvány: Fröccskiszolgálás

Egy pultosnak csak három kancsója van: egy 5 decis, egy 7 decis és egy 13 decis. Mindegyik kancsón csak egyetlen jelölés van, ami a fenti űrmértékek szintjéhez tartozik, egyéb beosztás nincs a kancsókon. A legnagyobb kacsó tele van töltve borral az említett jelig. A pultosnak sorban kell kiszolgálnia a vevőket, akik rendre az alábbiakat kérik: kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, háziúr és legvégül egy viceházmester. Szódát szifonból lehet tölteni, borból nincs több.

A szabályok az alábbiak: Sem szódát, sem bort nem szabad elpazarolni, azaz csak öntözgetni szabad, és a végén odaadni a vevőnek. A kancsókon kívül mindig csak a következő rendelés pohara használható. Ha a rendelést teljesítettük, akkor kapjuk a következő rendelést a hozzá tartozó pohárral. A poharakon is csak egy jelölés van, a kért fröccs teljes űrmértékének megfelelő szintnél, azaz 2 decis, 3 decis és 5 decis poharak. A rendelésekkel a fenti sorrendben kell haladni. A végén nem maradhat szóda sem a kancsókban.

Bónusz kérdés haladóknak: Ha más sorrendben kérik ugyanezeket a fröccsöket, mely esetekben teljesíthető a kiszolgálás a fenti feltételekkel? Ha a szóda is előre ki lenne töltve, akkor megoldható lenne három kancsóval, ha te mondhatod meg, hogy mekkorák legyenek a kancsók? Ha nem, akkor segítene egy plusz jelölés valamelyik kancsón?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: augusztus 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.