Ausztráliában vizsgálják, hogy a varázsgomba segíthet-e az elhúzódó gyászon

2023.07.27. · tudomány

Ausztráliában június végén engedélyezték két, korábban tiltott hatóanyag, az MDMA (ecstasy) és a pszilocibin (varázsgomba) gyógyászati célú felhasználását bizonyos mentális betegségek gyógyításának reményében.

Most bejelentették az első klinikai vizsgálatot, amelyben ilyen szert használnának terápiás célra: a brisbane-i QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet az elhúzódó gyász kezelését célozza pszilocibinnel támogatott pszichoterápiával.

„Az elhúzódó gyász nagyon intenzív és nyomasztó szenvedést okozhat, ami kihat az ember otthoni, munkahelyi és párkapcsolati életminőségére is” – mondta az intézet adjunktusa, Vanessa Beesly, aki szerint az állapotot nehéz kezelni a hagyományos gyógyszeres és terápiás úton, amely akár évekre is megrekesztheti a gyászolót ebben az állapotban.

A 15 hetes vizsgálatban 15 olyan ember vesz majd részt, akik egy közeli hozzátartozójukat rákban veszítették el. Az alanyoknak három előzetes terápiás ülésen kell részt venniük, amelyeken egy terapeuta és egy ápoló is részt vesz, majd következhet az adagolás napja. A résztvevők ekkor egy privát szobában kapják meg a dózist, ahol szemmaszkot húznak és egy ágyra feküdnek, a nyugtató zenével kísért pszichedelikus élményen pedig szakképzett személyzet kíséri végig őket. Ez várhatóan nyolc órát vesz majd igénybe.

A Johns Hopkins Egyetem 2006-os kutatásában valamivel spirituálisabb oldalról közelítették meg a pszilocibin pszichológiai hatásainak vizsgálatát
photo_camera A baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen már 2006-ban vizsgálták a pszilocibin terápiás hatását Forrás: Wikimedia Commons / Matthew W. Johnson

Ezután további négy terápiás ülés vár az alanyokra, ahol segítenek nekik feldolgozni a pszichedelikus élményeket, feloldani a gyászt és meghatározni azokat a változásokat, amelyeket az életükben eszközölhetnek az élmény után.

„Ez egy létfontosságú vizsgálat. Rengetegen vannak, akiknek nem feltétlenül használnak a hagyományos mentális egészségügyi kezelések, és nagyon fontos, hogy valami másban, valami új dologban reménykedhetnek” – mondta Stephen Parker, a vizsgálatban részt vevő pszichiáter.

A kutatók elmondták, a kísérlet célja annak vizsgálata, hogy a terápia elfogadható, biztonságos és valamilyen módon potenciálisan előnyös-e az embereknek. Ha minden rendben megy, később nagyobb mintán is kipróbálhatják a módszert, és megbizonyosodhatnak abban, hogy a beavatkozás hatékony lehet az elhúzódó gyász kezelésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás