A kékfény-szűrő szemüvegeknek valószínűleg semmi hatásuk sincs a szem fáradtságára vagy az alvás minőségére

2023.08.18. · tudomány

Hiába töretlen a képernyők kék fényét blokkoló szemüvegek népszerűsége, egy friss és átfogó tanulmány szerint valójában nem sokat segítenek a szem fáradtságának csökkentésében, az éberség megőrzésében vagy az alvás minőségének javításában.

A Melbourne-i Egyetem optometriai és látástudományi kutatócsoportjának csütörtökön közzétett, 17 korábbi tanulmányt vizsgáló elemzéséből az derült ki, hogy a 2000-es évek elején megjelenő kékfény-szűrő szemüvegek iránti érdeklődés a covidjárvány első évében ugrásszerűen megnőtt, de ennek ellenére a rendelkezésre álló adatok szerint „valószínűleg nincs hatásuk a digitális szemfáradtság csökkentésére”.

A 17-ből mindössze 3 tanulmány mutatott ki olyan eredményt, hogy a kékfény-szűrő szemüvegek akár csak csekély javulást is elértek a szemfáradtság terén, azonban mind a három kutatást túl rövid idő alatt végezték, és az eredmények még így sem voltak eléggé meggyőzők.

A speciális szemüvegek rossz hatékonysága valószínűleg két tényezőnek tudható be: egyrészt a számítógépek, tabletek és telefonok esetében nem olyan nagy a blokkolandó kék fény mennyisége, másfelől maguk a szemüvegek is sem szűrnek meg belőle túl sokat – a lencsék általában a kék fény 10-25 százalékát blokkolják.

„A Nap messze a legnagyobb kékfény-forrás. Ha a kék fény miatt aggódunk, akkor a Nap miatt kellene aggódnunk, nem a képernyők miatt” – mondta az NBC-nek Mark Rosenfield, a New York-i SUNY College of Optometry professzora. A számítógépek vagy okostelefonok képernyői által kibocsátott mesterséges kék fény az erre vonatkozó biztonsági határértékek mindössze 0,4-4 százalékát érik el, így az eszközök bámulása valószínűleg más miatt okoz szemfáradtságot.

„A kézi eszközöket, például a telefonokat vagy a tableteket az emberek 30 centiméterre tartják maguktól. A szemünknek keményebben kell dolgoznia, ha ilyen távolságból nézünk valamit. Ha egész nap papírt bámulnánk, ilyen távolságban még az is megerőltető lenne. De nem papírt bámulunk, hanem képernyőket” – mondta Rosenfield.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás