Már 24 órával korábban észlelhetők a hirtelen szívmegállás előjelei

2023.08.31. · tudomány

Egy friss tanulmány szerint a hirtelen szívmegálláson átesett emberek legalább felének az esemény előtt 24 órával volt valamilyen árulkodó tünete, és ezek a tünetek másképp jelentkeznek a férfiaknál, mint a nőknél – derül ki a Los Angeles-i Cedars-Sinai Kórház kutatóinak friss tanulmányából.

Ez azért újdonság, mert idáig úgy tartották, hogy a szívmegállás valóban hirtelen, vagyis figyelmeztető jel nélkül következik be, és ezért a kórházon kívüli esetek túlnyomó többségében perceken belül halálhoz vezet – mondta Sumeet Chugh, a kórház kardiológiai osztályán működő Szívritmus Központ orvosigazgatója. Chugh szerint ráadásul a tünetek nemspecifikusak: a nőknél a légszomj, a férfiaknál pedig a mellkasi fájdalom és nyomás a közelgő hirtelen szívmegállás legjellemzőbb tünete.

A szívmegállást általában szívritmuszavar okozza – amikor a szív leáll a pumpálással, a vér nem áramlik tovább az agyba és más szervekbe. Gyors, szakszerű beavatkozás hiányában – és gyakran még amellett is – halállal végződik, ezt hirtelen szívhalálnak nevezzük, és Magyarországon évente 20-25 ezer áldozatot követel.

Az amerikai kutatók áttekintették két olyan vizsgálat adatait, amelyben a hirtelen szívmegálláson átesett emberek tünetei szerepelnek, és összevetették azokat a sürgősségi ellátást kérő, de szívmegállást nem tapasztalt emberek tüneteivel. Azt találták, hogy a hirtelen szívmegállást átélt emberek 50 százaléka tapasztalt legalább egy árulkodó tünetet az előző napon. A két fő tünet mellett kisebb számban fordult elő gyors szívdobogást, valamint roham- és influenzaszerű tüneteket a szívmegállás előtti 24 órában.

Chugh figyelmeztet, a mellkasi fájdalom, a légszomj és más tünetek természetesen más okokból is jelentkezhetnek, nem feltétlenül jelzik azt, hogy az illetőt szívmegállás fenyegeti. Azonban magas vérnyomás, cukorbetegség vagy különböző alapbetegségek mellett nagyobb eséllyel jelenthetik a közelgő szívmegállás előszelét.

Ezért azt javasolja, váratlanul fellépő mellkasi fájdalom vagy légszomj esetén, különösen ha ismert szívbetegsége van, hívják a mentőket vagy az általános segélyhívó számot – Magyarországon 104 és 112.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás