Ész Ventura: Szerkesztés körző és vonalzó nélkül? Gömb hajtogatása egy csíkból?

Lehetséges lenne szerekeszteni egy szabályos ötszöget egy papírra körző, vonalzó és ceruza nélkül? Igen, csak vágj egy csíkot a papírból, köss rá egy csomót, és lapítsd le! Olló sem kell, hiszen a papírt egyenes vonal mentén meg lehet hajtani és el lehet tépni, ha jól lekörmözöd.

És itt nem muszáj megállni, Heinz Strobl továbbfűzte a dolgot, és megalkotta az origami knotology nevű ágát, ami csomó ilyen csomó összefűzéséből áll, amivel például ilyen gömböt is lehet készíteni.

photo_camera Illusztráció: Heinz Strobl

189. feladvány: Gömbfűzés

Ha 2 cm széles papírcsíkból szeretnénk a fenti gömböt elkészíteni, legalább milyen hosszú csíkra van szükségünk?

Bónusz kérdés csak haladóknak: Meg lehet vágás és ragasztás nélkül egyetlen csíkból is csinálni? Ha igen, hogyan lehet a legrövidebb csík használatával?

Bónusz kérdés még haladóbbaknak: Maradjunk egyetlen csomó, azaz ötszög készítésénél, azonban a papírcsíkunk két széle ne legyen tökéletesen párhuzamos, hanem piciny ε szöget zárjanak be egymással. Ez esetben milyen ötszöget fogunk kapni, ha meghúzzuk a csomót feszesre? Adjuk meg az oldalak arányát, és az ötszög szögeit!

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: október 10. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.