Lencsevégre kapták a bizarr külsejű mélytengeri Grimpoteuthis fejlábút

2023.09.27. · tudomány

Egyszerre bizarr és aranyos a megjelenése annak a mélytengeri fejlábúnak, amit sokan csak Dumbo-polipként emlegetnek. A Grimpoteuthis 3-4 ezer méteres mélységben él, így elenyésző az esély arra, hogy valaha emberekkel találkozik, ebben a mélységben apró fejlábúakkal, kisebb rákokkal és férgekkel táplálkozik.

Az Ocean Exploration Trust E/V Nautilus nevű kutatócsoportja, ami jelenleg az AlaʻAumoana Kai Uli (NA154) expedíción, Hawaii mellett dolgozik. Eközben, egy egyelőre pontosan meg nem nevezett területen távirányítású járművel kutatta az óceánt, amikor 2665 méteres mélységben felbukkant egy szellemként libegő Dumbo-polip, írja a Science Alert.

link Forrás

Az általában 20-30 centiméteres fejlábú kecsesen mozog csápjaival, és a fején két oldalt elhelyezkedő fülszerű uszonyainak köszönhetően. Ez utóbbiakról kapta becenevét is.

Ahhoz viszont, hogy ilyen mélységben is túléljenek, a Grimpoteuthisik számos, az őseik által kifejlesztett alkalmazkodási módról le kellett, hogy mondjanak. Nincs például tintazsákjuk és a bőrük sem olyan fényes – helyette majdnem áttetsző. A nőstények véletlen- és alkalomszerűen rakosgatják a petéket, abban bízva, hogy találkoznak majd egy hímegyeddel.

Mégis, a túlélés egyfajta záloga ez a remeteéletmód: itt legalább nincsenek kitéve az emberi tevékenységnek, a mélytengeri halászat során elenyésző számú Dumbo-polipot fognak ki.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás