Káprázatos új tengeri csigafajt azonosítottak a floridai partoknál

2023.10.09. · tudomány

A Florida déli partjainál fekvő Florida Keys korall-szigetcsoport gazdag faunája további fajjal bővült nemrégiben – írja az IFL Science.

A tengerbiológusok a DNS-vizsgálat előtt úgy gondolták, hogy az USA legdélibb csücskében felfedezett aprócska tengeri állatok a Belize partjai mentén nemrég felfedezett új csigafaj képviselői. A most publikált összehasonlító DNS-vizsgálatok azonban kiderítették, hogy a Florida Keys-i korallokon élők ugyan megtévesztésig hasonlítanak a Közép-Amerikai keleti oldalán, a Karib-tenger szélén élő Cayo galbinus néven lajstromba vett rokonaikra, de önálló fajt alkotnak.

A felfedezői által Cayo margarita néven jegyzékbe vett állat tündöklő citromsárga színe mellett életmódja miatt is különleges.

Cayo margarita
photo_camera Cayo margarita Fotó: R. Bieler

Más Vermetidae fajokhoz hasonlóan a kifejlett példányok csak helyzetváltoztató mozgást végeznek, mészvázukat bele növesztik a korallszirtbe és egy helyben maradva nyálkájukból szőnek a szerves törmeléket és a planktonokat befogó rugalmas hálót.

Ebben sem különböznek az alábbi képen látható, a sárga zöldesebb árnyalatában tündöklő Belize-i rokonaiktól, amikkel felfedezőik eleinte össze is tévesztették őket.

Cayo galbinus
photo_camera Cayo galbinus Fotó: R. Bieler

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás