Vasból vannak a legnagyobb cserepeshéjú csigafaj fogai

2021.06.02. · tudomány

A Cryptochiton stelleri a legnagyobb, akár 36 centiméter nagyságot is elérő ismert cserepeshéjú bogárcsiga (Polyplacophora) faj.

A vízben élő állatok ezen osztályába tartozó fajok radulának nevezett, a táplálkozásukban kulcsfontosságú rugalmas nyelvszerű testrészükön erős fogak sorakoznak.

Az Illinois-i Northwestern University kutatói a legmodernebb módszerekkel és a struktúra 3D-nyomtatásos rekonstrukciójával arra jutottak, hogy az élővilágban egyedülálló módon az alakja miatt az angolszász szakirodalomban vándorfasírtnak (wandering meatloaf) is nevezett csigafaj fogszerű képződményeinek tövei a vas egyik ritka ásványából, santabarbaraitból állnak.

Cryptochiton stelleri
photo_camera Cryptochiton stelleri Fotó: Wikipédia

A LiveScience által ismertetett kutatási eredmény szerint 3D-nyomtatással a fogstruktúra kémiai összetételét is sikerült rekonstruálni és kiderült, hogy a santabarbarait rendkívül ellenállóvá teszi a struktúrát.

A kutatók szerint mivel ez a vasásvány ugyanakkor magas víztartalmú és alacsony sűrűségű, az állat számára jelentősebb tömegnövekedés nélkül segíti sziklákon való táplálkozást.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás