Ételkiszállító robot miatt volt bombariadó egy amerikai egyetemen

2023.10.25. · TECH

Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) vezetése kedden bombafenyegetés miatt arra figyelmeztette a hallgatókat, hogy ne nyissanak ki semmilyen ételkiszállító robotot a kampuszon.

„Sürgős OSU riasztás: bombafenyegetés a Starship ételkiszállító robotokban. Ne nyissák ki a robotokat! További értesítésig kerüljenek minden robotot!” – írta az egyetem az X-profilján (korábban: Twitter) kedd délután, helyi idő szerint 15:20-kor. Mint írták, a közbiztonsági osztály rajta volt az ügyön.

Olyannyira, hogy 30 perccel később már arról tájékoztatták a hallgatókat, hogy a szakemberek a távolból „biztonságos helyre különítik el a robotokat”, miközben az egyetemi rendőrség nyomozást folytat. További 20 perccel később új bejegyzésben közölték, hogy a robotokat már vizsgálják a technikusok.

link Forrás

Mint arról az egyetem tájékoztatta a Motherboard online techlapot, az OSU munkatársai minden óvintézkedést megtettek, de bombát nem találtak, ellenben a fenyegetés bejelentésével gyanúsított személyt őrizetbe vették.

„Minden étel- és italrendelést azonnal töröltünk, ahogy értesültünk a fenyegetésről, és a visszatérítéseket az eredeti fizetési módokon keresztül minden egyes rendelés esetében feldolgoztuk” – szólt az egyetemi közlemény.

Az ételkiszállító robotokat gyártó Starship szintén közleményben jelezte, hogy amint értesült az esetről, azonnal felfüggesztette a szolgáltatását, és együttműködött az egyetemmel és a bűnüldöző szervekkel.

A Starship Technologies céget 2014-ben alapították azzal a céllal, hogy robotikus ételkiszállítást tegyen lehetővé az Egyesült Államok számos egyetemén. A robotok GPS-szel térképezik fel a kampuszokat, és különböző szenzorok, valamint mesterséges intelligencia segítségével tudják megtalálni az átvételi pontokat.