Hiénaürülékből rekonstruálták a 10 ezer éve kihalt európai gyapjas orrszarvú genomját

2023.11.03. · tudomány

Az IFL Science számolt be róla, hogy a németországi Konstanzi Egyetem kutatóinak sikerült rekonstruálnia a kontinensen 10 ezer évvel ezelőttig élő ősi gyapjas orrszarvú genomját. A felfedezéshez pedig a szintén kihalt barlangi hiénák ürülékét használták fel, a ragadozók ugyanis előszeretettel ejtettek el és fogyasztottak gyapjas orrszarvúkat a múltban.

Peter Seeber és kutatócsoportja azért folyamodott a különleges vizsgálati módszerhez, mert bár a gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) Eurázsia egész területén élt a pleisztocén korig, az európai példányok genetikai állományát mindeddig nem ismerték meg a kutatók. Igaz, hogy több példányt is megtaláltak régészeti kutatások során, ezekből viszont nem lehetett kinyerni az európai populáció genomját.

Gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis)
photo_camera Gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) Fotó: Benjamin Langlois/Wikimedia Commons

Az őskori állatok megkövesedett ürüléke valójában egy kincsesbánya a kutatók számára. Seeber és munkatársai a kihalt barlangi hiéna (Crocuta crocuta spelaea) ürülékét elemezte, mivel ezek az állatok előszeretettel vadásztak gyapjas orrszarvúkra. Az ürülékből izolálták az orrszarvú DNS-ét és ennek segítségével előállították az úgynevezett mitogenomját is.

A mitogenom a sejtek energiaközpontjának nevezett mitokondriumokban található genetikai információkat jelenti. A mitogenom ellenállóbb, mint a sejtmagban található nukleáris DNS.

A kinyert mitogenom vizsgálata alapján a kutatók megállapították, hogy a gyapjas orrszarvú populációjának dinamikája meglehetősen összetett lehetett a hatalmas területen. Emellett úgy vélik, hogy 450 ezer évvel ezelőtt a populáció kettéválhatott és létrejöhetett egy európai és egy szibériai populáció.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás