Nem az éghajlat, hanem az emberek tehetnek arról, hogy Európában kihaltak a nagy testű állatok

2023.07.06. · tudomány

Ha nem lennének emberek Európában akkor az olyan nagy testű állatok, mint a mamutok és a barlangi medvék nagyobb számban élhetnének a kontinensen, mint 120 ezer évvel ezelőtt, állítja egy júniusban publikált kutatás. A megafaunákat értékelő tanulmány szerint az éghajlat szerepe sokkal kisebb az ilyen óriási élőlények pusztulásában, mint az emberé.

A fosszilis és éghajlati adatokat elemző kutatás azt állítja, hogy a megafaunák elvesztése a teljes európai ökoszisztémára hatással volt, írja a New Scientist. De nemcsak ezen a kontinensen, hanem a világ többi pontján is megfigyelhető, hogy az ember megjelenése vagy jelenléte a nagy testméretű állatok pusztulásához vagy kihalásához vezetett.

Az okokról egyelőre szakmai vita folyik, vannak olyan kutatók, akik szerint az éghajlat megváltozása, mások szerint a túlvadászat vezetett odáig, hogy ezek a nagy testű élőlények kipusztuljanak.

Dán kutatók Marco Davoli vezetésével az Aarhusi Egyetemen annak jártak utána modellkísérletek segítségével, hogy az előző jégkorszakok közötti időszakban is lehetett-e ekkora hatása az emberek tevékenységének. Elemzésük eredményei viszont azt mutatják, hogy akkoriban lényegesen kevesebb ember élt együtt az állatokkal, így csak később a Homo sapiens megjelenése lehetett olyan hatással az élővilágra, ami előidézte a változást.

Ekkor ugyanis a vadászat megjelenése, majd az emberek terjeszkedése csökkentette a populációk létszámát és életterét, ami végül a nagyobb állatok kihalásához vezetett. Davioli és munkatársai nemcsak az általában vizsgált gyapjas mamut elterjedését figyelték meg, hanem a vizsgálatba bevonták az egyenes agyarú elefántot, a barlangi medvét, a gyapjas orrszarvút és az óriás orrszarvút, amelyek mára mind kihaltak. A csapat olyan fajokat is vizsgált, mint a gímszarvas és az európai hód, amik még mindig élnek Európában, valamint olyat is, mint a víziló, ami Európában kihalt, de máshol még él.

Igaz, hogy a tanulmány modellezésen alapszik, ezért következtetései meglehetősen bizonytalanok, ugyanakkor jól szemlélteti, hogy valószínűleg önmagában az éghajlat változása nem lehet felelős egy-egy faj kihalásáért a Földön.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás