Ez a 8 dolog segít lassítani az öregedést

2023.11.06. · tudomány

Az American Heart Association (AHA) által összeállított 8 tételes lista megmutatja, mik azok az életmódbeli változtatások, amiket mindenki megtehet annak érdekében, hogy meghosszabbítsa az életét. A tudósok szerint mindez akár 6 évvel is megtoldhatja a várható élettartamot.

A Guardian foglalta össze az AHA listáját, a Life's Essential 8-et, ami a következő 8 életmódbeli változtatást és egészségügyi mérőszámot sorolja fel:

  • egészséges táplálkozás,
  • aktívabb életmód,
  • a dohányzás abbahagyása,
  • egészséges alvás,
  • az egészséges testsúly megtartása,
  • a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése,
  • a vércukorszint szemmel tartása,
  • a vérnyomás kezelése.

Ezek együttesen támogathatják a szív- és érrendszer egészségét, valamint lassíthatják a biológiai öregedést, így összesen akár 6 évvel lehetnek fiatalabbak biológiailag azok, akik eleget tesznek a felsoroltaknak. A listát több mint 6500, átlagosan 47 éves felnőtt adatai alapján állították össze.

A Life's Essential 8, vagyis az élethez nélkülözhetetlen 8 tényező 4 életmódbeli változtatást jelent és 4 olyan biológiai markert, azaz mérőszámot, amiknek folyamatos ellenőrzése és kordában tartása hatékonyan segíthet lassítani az öregedési folyamatokat.

A kísérletben résztvevő személyek közül azok fenotípusos (biológiai) életkora volt alacsonyabb, akik a 8 tételes listán jobban szerepeltek. Ezt az anyagcsere, a szervek működése és a gyulladási faktorok ellenőrzésének segítségével vizsgálták.

A tanulmány vezető szerzője, Nour Makarem, a New York-i Columbia Egyetem Irving Medical Centre Mailman School of Public Health epidemiológiai tanszékének adjunktusa a Guardiannek elmondta, hogy az összefüggés arányosnak mutatkozott: minél egészségesebb a szív- és érrendszer, annál jobban lassul a biológiai öregedés. Ez pedig nem csak hosszabb életet tesz lehetővé, hanem az extra időt egészségesebben tölthetik el az emberek. Ezért a kutató arra buzdít mindenkit, hogy kövessék a Life's Essential 8-tel megfogalmazott javaslatokat.

A vizsgálatban a legjobb szív- és érrendszeri egészséggel rendelkezők tényleges átlagéletkora 41 év volt, biológiai átlagéletkoruk viszont 36 évre adódott. A rossz egészségi állapotúak átlagéletkora azonban 53 év volt, amihez 57 éves biológiai átlagéletkor társult.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás