Hajótörés nyomaira és rengeteg ókori pénzre bukkantak Szardínia északkeleti partjainál

2023.11.06. · tudomány

Szardínia partjainál több tízezer, az i. sz. 4. században vert pénzérmére bukkant egy búvár. A helyi hatóságok szombaton jelentették be a leletet, a felfedezés időpontját azonban nem fedték fel, és a korábbi vizsgálatokról sem jelentettek meg túl sok információt.

A pénzérmék Arzachena város közelében szóródtak szét a tengerfenéken és gyakorlatilag néhány kivétellel teljesen sérülésmentesen maradtak fenn. A numizmatikai csodalelet mintegy 30-50 ezer érméből áll, amik között található minden korabeli birodalmi pénzverdéből származó, írja az Ancient Origins.

link Forrás

Az arzachenai kincset az utóbbi évek egyik legfontosabb numizmatikai felfedezésének tartják, amit a legmodernebb helyreállítási és állagmegőrző technológiák bevetésével óvnának meg a szakértők.

Az ókori érmék kivételes állapotban vannak.
photo_camera Az ókori érmék kivételes állapotban vannak. Fotó: Olaszország Kulturális Minisztériuma

A lelőhelyen a feltárás folytatódik, a régészeti szakemberek szerint ígéretes területen folytatódhat a munka. Abban bíznak, hogy a térségben folytatott vizsgálatok alapján még többet tudhatnak majd meg az ókori kereskedelemről és a Római Birodalom kiterjedt kapcsolatairól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás