A Semmelweis Egyetem alapítványa alá kerülhet Krausz Ferenc kutatóközpontja

2023.11.15. · tudomány

Egy november 14-én este, „Az egyetemek és kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyó törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslat értelmében a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány alá kerülne – írta meg a HVG és a Telex.

A javaslat célja az indoklás szerint az, hogy Magyarországon 2030-ra legyen egy olyan egyetem, ami a világ 100 legjobb intézménye között szerepel, ennek érdekében támogatja „Nobel-díjas kutatónk, Krausz Ferenc kutatásainak a Semmelweis Egyetemmel való összekapcsolását”.

A Magyar Kutatási Hálózat is átalakul

A további indoklás szerint a javaslat további célja, hogy Magyarország Európa legjobb 10, illetve a világ legjobb 25 innovátor országa között szerepeljen, ennek érdekében a frissen átnevezendő Magyar Kutatási Hálózat (új nevén: HUN-REN) elnöke további jogköröket kap majd, így Gulyás Balázs neurobiológus dönthet majd az új kutatóhelyek megalapításáról és átszervezéséről, a kutatóhelyek céljainak jóváhagyásáról, illetve ő gondoskodik majd a valamennyi kutatóhelyre kiterjedő komplex szervezet- és vállalatirányítási rendszer működtetéséről.

A HVG szerint a törvényjavaslat értelmében a kutatóintézetek irányító testületeiből kizárják a vezetőket, változik az a szabály, hogy a testület nyolc tagja közül legalább ketten az adott intézet vezetője vagy munkatársa legyen. A jövőben a testületben a vezetők már nem kaphatnak helyet, csak a beosztottak.

Krausz Ferenc szerint az általa vezetett Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központnak nagyon biztató eredményeik vannak az orvosi alkalmazás területén, a kormány támogatásának köszönhetően 6-8 év múlva lehetővé válhat, hogy „a jövő megelőző orvoslásának alapjait lerakjuk. Az egész világon elsőként Magyarországon”. Erről a Nobel-díjas kutató az MTA-nak adott interjújában beszélt október elején. A kutatóintézet létrehozását a magyar kormány 20 milliárd forinttal támogatta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás