2000 éves bambuszlapokra írt luniszoláris kalendárium került elő Kínában

2023.12.27. · tudomány

2000 éves égi naptár került elő a dél-nyugat kínai Csunking tartományból. A kalendárium szimbólumai azonosak az ókori asztronómia ismert jelképeivel, de korábban még sohasem találtak ilyen régen készült csillagászati eszközt Kínában – írja a Live Scince.

A 24 bambuszcédulából álló naptár része annak a 600 darabos leletegyüttesnek, amely az időszámítás előtti második évszázadtól regnáló nyugati Han-dinasztia korából származó sírból került elő nemrégiben. A Pekingtől mintegy 1400 kilométerre zajló ásatás során a kalendárium mellett lakkedények, ládák, csészék, tányérok, sőt sípok és lándzsák is felszínre kerültek a Kína első kulturális aranykorának is nevezett időszakból – írja az angol nyelvű kínai Global Times.

A 2,5 centiméter széles és 10 centiméter hosszú, eredetileg vélhetően egymásba fűzött bambuszlapokon azonosított karakterek megegyeznek a 10 mennyei szár és 12 földi ág néven is ismert ókori luniszoláris időszámítási rendszerben használtakkal, amely a Sang-dinasztia korában alakult ki nagyjából az időszámítás előtti 1200-as évek derekára.

A Csunking tartományban előkerült és elsőre naptárként azonosított 2000 éves kínai bambuszcédulák
photo_camera A Csunking tartományban előkerült és elsőre naptárként azonosított 2000 éves kínai bambuszcédulák Fotó: Chongqing Cultural Relics and Archaeology Research Institute

A feltárást végző archeológusok még nem tisztázták, hogy a 24 cédula pontosan miként is funkcionálhatott.

A Live Science által megkérdezett Ed Krupp, amerikai aszztronómus, a Los Angeles-i Griffith Obszervatórium igazgatója szerint ugyanakkor erősen kérdéses, hogy a bambuszlapok valóban naptárként szolgáltak. Elsőre inkább valamiféle szakrális célt szolgálhattak, mivel erős „hasonlóságot mutatnak a Szucsou városában lévő taoista templom szobraival, amelyek az ókori kínai naptárrendszer egy-egy évét szimbolizálják”. Krupp szerint a leletegyüttes többi darabjához hasonlóan drága alapanyagokból készült, míves kivetelezésű cédulákat nem mindennapi használatra készülhettek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás